EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Românii generează, în medie, aproape 440 kg deşeuri menajere în fiecare an, cele mai multe la oraş

Cantitatea de deşeuri menajere pe care un român le generează în fiecare an este, în medie, de aproximativ 440 de kilograme, cel mai mult din mediul urban, iar aproximativ 40% dintre aceste deşeuri reprezintă materie primă pentru economia României, relevă cel mai recent studiu privind deşeul menajer, prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

În prezent, un român din mediul urban generează, în medie, aproximativ 346 kg de deşeuri menajere/an (plastic, metal, hârtie-carton, sticlă, resturi de mâncare etc.), în timp ce persoanele din mediul rural produc, în medie, de până la 3,5 ori mai puţin, respectiv aproximativ 95 kg de deşeuri menajere/an. Din acest total, deşeurile reciclabile reprezintă aproximativ 39%, la oraş, şi 52% în mediul rural, iar circa jumătate dintre acestea reprezintă ambalaje.

,,După 10 ani de la ultimul studiu care a stat la baza strategiilor naţionale de gestionare a deşeurilor, a venit timpul să aflăm ce cantitate de deşeuri generează un român, care sunt acestea şi cum putem să le transformăm în resurse. Practic, acest studiu ne arată un aspect esenţial pentru România în momentul de faţă: dacă gestionăm eficient deşeurile de ambalaje, putem îndeplini cu succes obligaţiile naţionale stabilite până în 2020, adică reciclarea a 50% din deşeul reciclabil generat în gospodării’, a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

Rezultatele studiului arată că, în mediul urban, populaţia separă, în containerele dedicate de 1,1 mc, o cantitate de 8,4 kg (6,3%) din totalul deşeurilor reciclabile generate (134,6 kg deşeuri reciclabile generate anual de o persoană).

Restul de aproximativ 94% se regăsesc în masa de deşeuri colectate în amestec şi trimise spre staţiile de sortare şi depozitele de deşeuri. Totodată, cele mai multe deşeuri reciclabile identificate de către cetăţeni sunt cele de hârtie, urmate de cele de plastic şi de cele de sticlă.

În plus, din masa totală de deşeuri reciclabile, cele de ambalaje reprezintă aproximativ 50% (65 kg), iar raportat la totalul deşeurilor generate anual de către o persoană în mediul urban (346 kg de deşeuri menajere), ambalajele reprezintă 18%.

La ora actuală, 7,5% din toate deşeurile de ambalaje trimise la gropile de gunoi sunt colectate containerele de 1,1 mc, respectiv 5 kg din totalul de 65 kg de deşeuri de ambalaje generate în fiecare an de o persoană, în mediul urban.

Cercetarea Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei ‘Punctul Verde’ în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a fost realizată în perioada septembrie 2012 – august 2013. Studiul a fost realizat cu scopul de a evidenţia posibilitatea atingerii ţintelor stabilite prin Legea 211/2011 – Legea Deşeurilor – şi a determina tipurile şi cantităţile de deşeuri generate în gospodăriile populaţiei (cu precădere ponderea ambalajelor în acest flux).

În domeniul reciclării ambalajelor la nivel naţional s-au stabilit, în România, pentru 2013, următoarele ţinte minime de reciclare: hârtie/carton – 60%, plastic – 22,5%, metale – 50% şi sticlă – 50%.

Angajamentul României faţă de Uniunea Europeană este ca, până în anul 2020, ţinta pentru deşeurile generate de gospodăriile populaţiei şi reciclate să fie de 50%, în condiţiile în care, astăzi, procentajul ajunge la maximum 10%.

Conform datelor oficiale, aproximativ nouă milioane de români au acces la sistemul de colectare separată pus la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje. În parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate desemnaţi, organizaţia dezvoltă serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje în 450 de localităţi, cu aproximativ 165 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata