Mihnea Costoiu: Populaţia va primi în timp real mesaje de avertizare privind cutremurele

Guvernul va oferi, în mod gratuit, o aplicaţie informatică pentru trimiterea în timp real, către toţi cetăţenii, a mesajelor de avertizare privind cutremurele, informaţii care erau destinate până acum doar autorităţilor, a declarat Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.

‘România are un centru de alarmare rapidă bun, care este la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), însă mesajele acestuia sunt destinate în special autorităţilor, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Ne dorim ca, în cea mai scurtă perioadă, să punem la dispoziţia cetăţenilor, a cât mai multor cetăţeni, informaţii despre seisme. Vom apela la toate mijloacele de informare, fie canale publice, presă, televiziune, Internet, dar şi telefoane mobile, de exemplu, pentru ca oamenii să primească mesaje în timp real, în timp cât mai scurt, privind apariţia cutremurelor’, a spus ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.

Acesta a adăugat că este vorba despre un tip de avertizare pe care l-a văzut în Japonia şi că, de la întoarcerea sa în ţară, echipe de software lucrează la aplicaţiile care vor puse la dispoziţia publicului ‘în câteva luni de zile’.

‘Toate informaţiile care se colectează de la senzorii seismici din întreaga ţară şi ajung la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului vor fi transmise public, desigur, este vorba despre cutremurele importante’, a explicat Mihnea Costoiu, adăugând că ‘va fi un sistem de avertizare a întregii populaţii a României’.

Întrebat despre costurile pe care ar urma să le suporte cetăţenii, ministrul delegat a arătat că proiectarea aplicaţiilor informatice este suportată din bani de la buget, dar că ‘gratuitatea pentru public va trebui negociată cu companiile de telefonie şi reţelele de socializare’.

‘Guvernul nu are infrastructura pentru a trimite informaţiile respective, aceasta este privată, dar vom negocia pentru că fiind vorba despre mesaje de interes public ne dorim să existe gratuitate’.

Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, proiectul guvernamental ar trebui însoţit de ample activităţi de educare a publicului, astfel încât oamenii să reacţioneze adecvat după primirea mesajului privind iminenţa unui cutremur important. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!