Oferta publică Romgaz începe marţi

Oferta publică iniţială de acţiuni a Romgaz începe marţi, 22 octombrie, ca urmare a aprobării prospectului de ofertă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ în data de 18 octombrie, precizează un comunicat al companiei Romgaz remis luni.

Cu numai două zile în urmă, sâmbătă, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizări din Departamentul pentru Energie, a declarat  că subscrierile din oferta Romgaz vor începe luni şi abia de miercuri acestea vor fi operate în sistem, întrucât este nevoie de mai multe activităţi premergătoare.

‘Oferta Romgaz va începe luni, aşa cum am stabilit, chiar dacă prospectul a fost aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor abia vineri seară. De luni se vor putea face subscrieri, care vor începe să fie operate în sistem abia de miercuri. Până atunci se vor deschide conturi, se vor face lucrurile premergătoare. Oricum, până miercuri nu puteam face o comunicare privind situaţia subscrierilor. Băncile şi consultanţii implicaţi în acest proces ne-au dat asigurări că nu va fi nicio problemă să procedăm aşa’, a spus Dumitraşcu.

El a precizat că, în acest fel, se rezolvă şi conformarea la legislaţia din domeniu, care cere să treacă două zile lucrătoare între aprobarea prospectului şi începerea ofertei.

Citeste si:  Peste 500 de dansatori de salsa într-un flash mob în patru oraşe din România

Preţul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 şi 32 de lei pe acţiune, ceea ce reprezintă un interval de preţ între 7,38 şi 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acţiune.

Oferta publică iniţială include acţiuni şi Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România şi acţiuni şi GDR-uri pentru investitorii instituţionali din afara României.

Ministerul Economiei oferă până la 57.813.360 de acţiuni reprezentând între 1,39 miliarde de lei şi 1,85 miliarde de lei (426,66 milioane de dolari SUA până la 568,88 milioane de dolari SUA), incluzând 13% fond de stabilizare.

Preţul indicativ implică o capitalizare de piaţă pentru companie între 9,25 şi 12,33 miliarde de lei ( între 2,84 şi 3,79 miliarde dolari SUA).

După ofertă, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea îşi va menţine pachetul existent de 15% din acţiunile companiei, restul fiind reprezentat de acţiunile tranzacţionate liber pe piaţă.

Citeste si:  Remus Vulpescu şi-a dat demisia din funcţia de şef al OPSPI

Crearea Registrului Instituţional şi prezentarea ofertei către investitori (roadshow) încep luni şi sunt planificate să se încheie pe 31 octombrie. Oferta pentru investitorii mici începe din 22 octombrie şi este planificată să se încheie pe 31 octombrie.

Tranzacţiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul ‘SNGR’ şi tranzacţiile de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti, sub simbolul ‘SNG’, sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.

Goldman Sachs International şi Erste Group Bank acţionează în calitate de coordonatori globali comuni pentru ofertă. Banca Comercială Română şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiţi lead manageri pentru piaţa locală.

‘Suntem încurajaţi de nivelul iniţial de interes exprimat faţă de Romgaz, atât de investitorii din Romania cât şi de cei de la nivel internaţional. Credem cu tărie ca privatizarea şi liberalizarea sectorului energetic sunt cele mai bune căi de a dezvolta în viitor economia noastră, protejând interesele consumatorilor din România. În acelaşi timp, ne aşteptăm ca oferta să fie un sprijin pentru strategia de creştere şi internaţionalizare a Romgaz’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Citeste si:  Elevii şi preşcolarii vor începe luni cursurile semestrului al doilea

‘Având în vedere alăturarea dintre fluxul de cash puternic şi potenţialul semnificativ de creştere a veniturilor, credem că Romgaz este bine poziţionat să ofere o creştere pe termen lung a valorii pentru acţionari. Oferta noastră este o etapă crucială în dezvoltarea noastră şi aşteptăm cu mult interes întâlnirile cu investitorii, în săptămânile care urmează, pentru a oferi mai multe detalii despre planurile noastre’, a arătat Virgil Metea, directorul general al Romgaz.

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close