EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Dosar mită Hidroelectrica: Numele ministrului Constantin Niţă apare în stenograme

***
Remus Vulpescu: Păi, bine, bă, şi dacă ăştia se închid din alţi bani şi nouă ne dau ţeapă după ce noi am aprobat în CS şi tu ai luat contractu’?

Eugen Brădean: M-am gândit şi eu. Crezi că mie îmi convine? Eu am pus problema prima dată, da’… mi s-a spus: „Bă, nu se poate. Tre’ să ai încredere.” Da’ acuma, dacă o pun… chiar dacă, normal, nu ştie nimeni de numele tău, dacă o pun, o pun din nou. Şi le zic: „Bă, mai m-am gândit. Nu vreau şi nu ştiu ce…” Vedem ce zic, ştii? Forţez un pic.

N-am avea nimic de pierdut, oricum, dacă forţăm acum. Vedem ce zic. Depinde… probabil depinde şi de avansul care îl vroiai tu. Tu crezi că mie nu mi-ar conveni ca să iau avans? Îţi dai seama că mi-ar conveni. Dar n-au vrut. Da’ n-au vrut.

Eugen Brădean: Ba da, normal! Îţi dai seama că mi se pare, logic! Mi se pare corect. Şi o pun. O pun aşa. Şi n-o pun cu douăzeci. O pun cu treizeci şi cinci. Să vedem ce zic. Ca să ajung, dacă e mult, la douăzeci.(n.n. referire la procentul din suma totală oferită de Brădean Eugen)

***
Remus Vulpescu: Păi, da’ tu nu ştii cu cine ai vorbit?

Eugen Brădean: Ba da, da’… nu mi-au zis. Mi-au zis că-s mai multe, să vedem care dintre ele şi nu ştiu ce. Condiţia am pus-o care ai zis-o şi tu: „Domne, să nu fie din ăia vechi!” Şi mi-au zis: „Da, sunt mai multe în ăla. O să-ţi comunicăm numele în câteva zile”. Da’ eu presupun că de ei e vorba şi îţi spun de ce presupun: pentru că, probabil că oricum ştii sau dacă nu ştii îţi spun, acolo sunt un mănunchi de oameni de la… numai… de la toate cele trei partide reprezentative şi …(neinteligibil)… şi alţii. Sunt, eu un… un spectru… un nucleu dur, ca să zic aşa. Şi e pe zona Cluj, ca să zic aşa. E acel nucleu dur. Asta e aici. Eu presupun… înclin nouăzeci la sută că ei sunt. Da’ vedem. Şi e ok dacă-i aşa. M-am uitat, adică nu… n-are trebui să fie probleme…

Remus Vulpescu: Bă, ăştia se …(cuvânt obscen)… pe noi, bă! Î… bă… Noi semnăm că le aprobăm contractul şi dup-aia, dacă ne luăm ţeapă ce-am făcut?

Eugen Brădean: Eu s… sunt de acord cu tine, de asta sunt de acord şi spun de propunerea asta şi o să le mai zic, negociem, vedem.

Remus Vulpescu: Nici măcar nu poţi să te duci la ei să le zici „Bună ziua!”, dup-aia, că…

Eugen Brădean: Ştiu, ştiu. M-am gândit şi eu. Ţi-am zis că, din prima, am pus şi eu condiţie: „Domne’, că nu se poate…”

În ziua de 19 octombrie, Remus Vulpescu şi Eugen Brădean au participat la o întrevedere în incinta restaurantului La Fattoria situat pe Şoseaua Nordului din Bucureşti. Cu acest prilej, Brădean i-a relatat interlocutorului că persoanele care prin intermediul său oferă suma de 800.000 euro sunt dispuse să crească „potul” cu încă 100.000 euro, 150.000 euro, poate chiar mai mult, dar nu sunt de acord cu remiterea unui avans.

Totodată, Brădean l-a asigurat pe Vulpescu că, dacă în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica va aproba încheierea contractului de vânzare a energiei electrice către SC Energon Power and Gas SRL, după semnarea acestuia va primi întreaga sumă de bani.

În acelaşi context, Eugen Brădean i-a remis lui Remus Vulpescu o mapă de culoare roşie conţinând mai multe documente.
Pe 21 octombrie, cei doi s-au întâlnit din nou într-un restaurant, unde a participat şi Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Constantin Niţă.

Ioan Mihăilă i-a comunicat lui Vulpescu că Brădean „este un simplu executant aflat la dispoziţia sa şi că, din acel moment, ei doi vor deveni parteneri”.
La rândul său, Brădean a achiesat afirmaţiilor lui Mihăilă, acesta din urmă precizând că pregăteşte „această tranzacţie de trei, patru luni şi că este doar prima dintr-un şir mai lung”.

În plus, Mihăilă l-a informat pe Vulpescu că este vorba despre persoane care „fac asta de 15 ani” şi că suma primită cu titlu de mită va fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision ce urmează a fi încheiat de către o firmă off-shore şi societatea achizitoare a energiei electrice.

Concret, Mihăilă a stabilit „comisionul” cuvenit lui Vulpescu la suma de 1,4 milioane euro, cotă egală cu cea care urmează a fi primită de Brădean.

Referitor la plata „avansului”, Mihăilă l-a încredinţat pe Vulpescu că nu vor fi probleme, deşi este neobişnuită în astfel de situaţii o asemenea cerere”, ba chiar fiind dispus să plătească din fonduri proprii cei 150.000 euro.

Totodată, Mihăilă şi-a exprimat dorinţa de a pretinde şi pentru sine în avans suma de 150.000 euro, iar în cazul în care ar primi mai mult de 300.000 euro (150.000 de fiecare), diferenţa să fie împărţită în cote egale.

În aceeaşi zi, prin e-mail, Eugen Brădean, membru al Directoratului, responsabil pentru coordonarea Direcţiei de Marketing Furnizare, a transmis membrilor Consiliului de Supraveghere solicitarea de aprobare a vânzării de către Hidroelectrica în cadrul ofertei respective a unei cantităţi de 7.012.800 MWh la un preţ de 165 lei MWh. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata