Ioan Ficior, fost comandant al lagărului de la Periprava, pus sub acuzare pentru genocid

Ioan Ficior, fostul comandant al lagărului de la Periprava, a fost pus acuzare joi de procurorii Parchetului General, pentru săvârşirea infracţiunii de genocid.

 Ioan Ficior a fost chemat joi la Parchetul General, unde procurorii l-au anunţat că a fost pus sub acuzare, în urma unui denunţ depus anterior pe numele lui de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Atât la intrare, cât şi la ieşire din sediul Parchetului, Ioan Ficior a refuzat să dea declaraţii presei.

Potrivit IICCMER, colonelul (r) Ioan Ficior, care a deţinut funcţiile de comandant şi locţiitor de comandant la Periprava în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi la Periprava.

De asemenea, cercetătorii de la IICCMER susţin că Ioan Ficior a pus în aplicare un regim de exterminare, caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, bătăi şi alte violenţe, lipsa condiţiilor elementare de trai şi, nu în ultimul rând, prin numărul impresionant de decese survenite.

Conform denunţului, Institutul a identificat cel puţin 103 cazuri de deces, înregistrate în perioada 1958-1963, în rândul deţinuţilor politici de la Periprava, perioadă în care Ficior a exercitat funcţii de conducere a coloniei de muncă.

Ioan Ficior este al doilea şef de penitenciar acuzat de genocid, după Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.