EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Sibiu: Lucrările la baza de la Deveselu vor fi inaugurate luni, cu oficiali din SUA, anunţă ministrul Duşa

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a anunţat joi, la Sibiu, că luni, 28 octombrie, va fi marcată, în prezenţa unor „înalţi demnitari din SUA„, începerea lucrărilor la baza de la Deveselu, unde vor fi amplasate elemente ale scutului antirachetă.

„Anunţul e în premieră, aici la Sibiu îl fac pentru că e centrul ţării şi eu sunt ardelean, că luni, la Deveselu, împreună cu partea americană, cu înalţi demnitari din SUA, de la Pentagon, de la Ministerul Apărării, vom inaugura la Deveselu, lucrările la acea locaţie, la acel termen pe care dumneavoastră îl cunoaşteţi scut antirachetă, care de fapt este vorba de interceptorii de rachete balistice, lucrare care trebuie să se realizeze în perioada următoare”, a spus ministrul Mircea Duşa.

El a adăugat că scutul antirachetă va fi operaţional începând cu 2015.

„Acest scut antirachetă, interceptorii să fie operaţionali în 2015. Este un parteneriat serios cu SUA, este prima capabilitate de acest gen, care se realizează aici, în Estul Europei, având în vedere că România este stat de graniţă al NATO şi al UE. (…) Chiar domnul Hagel (secretarul american al Apărării, Chuck Hagel n.r.) aprecia că, deşi încă nu s-a ajuns la o înţelegere cu partenerul rus, vom începe spre sfârşitul acestei luni. Inaugurarea lucrărilor va avea loc luni, la Deveselu”, a mai precizat ministrul Apărării.

Potrivit ministrului Duşa, lucrările de amenajare au început încă din vară, fiind deja finalizate.

„În acest parteneriat, o parte din lucrări se realizează de partea română, de către Ministerul Apărării Naţionale, iar cele privind interceptorii propriu-zişi de către partea americană. Noi am început încă din vară lucrările de amenajare la Deveselu şi le-am şi finalizat. Mai avem câteva lucrări de executat care sunt cu termen anul viitor, dar toate operaţiunile de pregătire şi operaţionalizarea bazei sunt în grafic”, a declarat ministrul Mircea Duşa.

România va cheltui în acest an, pentru lucrările de la Deveselu, peste opt milioane de lei, potrivit lui Duşa. „Anul acesta am prevăzut în buget opt milioane de lei. Avem prevederi şi pentru anul viitor, pentru a realiza aliniamentul perimetral, sistemele de supraveghere şi reamenajarea pavilioanelor în care vor fi cazaţi militarii români. De asemenea, o contribuţie esenţială are statul român prin Ministerul Dezvoltării, prin banii alocaţi administraţiei locale de la Deveselu, în vederea amenajării drumului de acces din drumul naţional în această locaţie, realizarea staţiei de epurare, a canalizării şi a aducţiunii de apă. Sigur că de aceste utilităţi va beneficia şi comuna Deveselu, dar vom deservi şi facilitatea militară de la Deveselu”, a afirmat ministrul Mircea Duşa.

El a fost prezent joi, alături de cei peste 200 de studenţi ai anului I ai Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” la ceremonia de depunere a jurământului militar în Piaţa Mare din Sibiu. El va mai participa joi, în Piaţa Victoriei din Timişoara, la ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Batalionului 32 Infanterie „Mircea” cu Ordinul naţional Virtutea Militară în grad de Mare Ofiţer cu însemn de război.

Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a subliniat încă de miercuri, la Bruxelles, că realizarea scutului antirachetă continuă, săptămâna viitoare urmând să fie instalate o parte a sistemului şi radare în România, transmite AFP.

Ministrul american a făcut această remarcă în contextul prezenţei sale la Bruxelles la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.

Chuck Hagel a precizat, referitor la apărarea antirachetă, că aşa-zisa ‘Abordare adaptivă în etape’ a acestui sistem în Europa se află pe calea cea bună şi că pentru săptămâna viitoare este prevăzută ceremonia inaugurală a unui sit al sistemului american AEGIS cu baza la sol în România, notează biroul de presă al Departamentului american al Apărării, într-un comunicat difuzat pe pagina sa de internet. Sistemul AEGIS poate detecta, urmări şi intercepta rachete balistice

Statele aliate şi Rusia nu au reuşit să-şi rezolve divergenţele profunde în legătură cu dosarul sensibil al apărării antirachetă, în cursul reuniunii lor de miercuri de la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles.

Acest program, bazat pe tehnologie americană, este de mai mulţi ani principalul motiv de discordie între NATO şi Rusia. NATO afirmă despre acest program că are drept scop protejarea membrilor europeni ai Alianţei în faţa unei eventuale ameninţări balistice iraniene, însă Rusia îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata