EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Germania se gândeşte la un internet numai al ei, pentru a se proteja de serviciile secrete străine

În contextul revelaţiilor despre acţiunile de spionaj desfăşurate de Statele Unite în Europa, care au culminat cu relatările despre interceptarea telefonului cancelarului Angela Merkel, societatea Deutsche Telekom a propus companiilor germane specializate în sectorul comunicaţiilor să coopereze într-un proiect de creare a unei reţele de internet proprii pentru a proteja traficul de intruziunile serviciilor secrete străine, consemnează vineri agenţia Reuters.

Iniţiativa ar implica însă o repunere în discuţie a modului de funcţionare al internetului, traficul global fiind în prezent transferat de la o reţea la alta fără să ţină cont de frontiere. De asemenea, procedeul nu va putea funcţiona atunci când internauţii germani accesează site-uri găzduite de servere din alte ţări, cum este de exemplu cazul reţelei de socializare Facebook sau al motorului de căutare Google.

Controlul traficului pe internet există deja în ţări precum China sau Iranul, unde guvernele încearcă să restricţioneze anumite conţinuturi online cu ajutorul unor firewall-uri şi blocând accesul Facebook sau Twitter.

Societatea Deutsche Telekom, la care statul german deţine 32% din acţiuni, a primit sprijin pentru acest proiect din partea organismului naţional însărcinat cu gestionarea sectorului telecomunicaţiilor. De altfel, ea a pus deja parţial în practică iniţiativa, după ce a creat în luna august un serviciu denumit ‘E-mail made in Germany’, care foloseşte exclusiv serverele interne.

Compania Vodafone, căreia i s-a cerut părerea, a evitat să se pronunţe, un purtător de cuvânt al acesteia afirmând că deocamdată ‘se evaluează dacă şi cum poate fi implementată’ respectiva iniţiativă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata