Sindromul de epuizare a suprarenalelor

Sindromul de epuizare a suprarenalelor
 • În planul fizic apar:

probleme de vedere (vederea în ceaţă la distanţă, probleme de citire, creşte presiunea intra-oculară – 80% dintre cazurile de glaucom se datorează slăbiciunii suprarenalelor), dar şi probleme precum orjelete (urcioare) care se tot repetă, secreţii lacrimale intense (lăcrimare intensă la vânt, lumină, praf), infecţii repetate (conjunctivite) şi tendinţa la a forma chistuleţe în pleoape.

Un semn clar al slăbiciunii suprarenalelor este umflarea în unghiul intern al ochilor, între rădăcina nasului şi colţul interior al ochilor – multă lume are pleoapele umflate acolo. Sau depunerea de colesterol (xanthelasmata) în acel unghi intern al ochilor (la cei cu slăbiciunea suprarenalelor, care mănâncă grăsimi – uleiuri, alune, seminţe, etc). Senzaţia de ochi grei, de pleoape grele – reprezintă semne ale stagnării limfatice în zona capului, determinată de slăbiciunea suprarenalelor.

Probleme cu nasul – sinuzita este semn precoce al slăbiciunii suprarenanelor, la fel şi rinita alergică, sau mucusul nazal persistent (cu ”tras nasul” în mod continuu, la copii sau adulţi) sau suflat nasul continuu

Probleme cu urechile – senzaţie de presiune în urechi, episoade frecvente de otite, dar mai ales ţiuituri în urechi persistente, ameţeli şi tulburări precum răul de mişcare – sunt semne clare ale slăbiciunii suprarenalelor/rinichilor şi afectarea circulaţiei sângelui în periferie.

– Probleme cu pielea feţei erupţii tip acnee, diferite dermatite, mătreaţa capului, căderea părului sau îngrăşarea lui rapidă, uscăciunea pielii feţei cu apariţia ridurilor (aici, slăbiciunea suprarenalelor este combinată cu cea a paratidroidelor, care se ocupă de fermitatea ţesuturilor corpului), erupţii precum herpesul şi bubele dulci.

Adolescenţi cu suprarenalele slăbite sunt duşi la medici dermatologi şi trataţi cu medicamente toxine pentru problemele de piele, fără a identifica reala cauză a problemei cu care se confruntă (suprarenalele sunt foarte slăbite în adolescenţă şi pubertate, pentru că eliberează şi hormoni sexuali, necesari maturizării şi nu mai sunt în stare să menţină şi funcţiile anti-inflamatorii sau perfuzia sângelui în periferie. Iar stresul şcolii şi al examenelor este un ”bonus” pentru adolescenţi).

Probleme ale gurii – ulceraţii şi afte frecvente, probleme ale gingiei (sângerări, abcese, slăbiciune), distrucţia smalţului dentar (prin acidoza salivei) şi apariţia cariilor dentare

Mărirea ganglionilor limfatici la nivelul gâtului, a amigdalelor şi polipilor şi eliminări de secreţii periodice la nivelul lor (”inflamaţii” şi infecţii frecvente)

Durerile de cap pulsatile sunt semne clare ale slăbiciunii suprarenalelor – multe migrene trecând la consum de apă (3-4-5 pahare de apă, băute gură cu gură) întrucât ajută la funcţionarea complexului rinichi/suprarenale.

Citeste si:  Care este cea mai bună metodă prin care putem combate stresul? Ştiinţa a aflat răspunsul

Probleme la nivelul gâtului – de la ”roşu în gât” cu sau fără răguşeală, la uscăciunea gâtului şi dresul constant al vocii, până la diferite tuse uscate, spastice şi persistente, la copiii şi adulţi – toate sunt semne ale slăbiciunii suprarenalelor.

Legătura suprarenalelor cu tiroida/paratiroidele este vitală şi foarte importantă, de aceea afectarea suprarenalelor determină apariţia multor dezechilibre la nivelul tiroidei – şi explică abundenţa cazurilor de ”tiroidite auto-imune” şi altor probleme (uşor de echilibrat, când le înţelegi, de fapt, cauza).

Astmul bronşic cu wheezing este un simptom clar al slăbiciunii suprarenalelor şi lipsei cortisolului propriu al corpului. La fel este şi orice episod de sufocare sau dificultate de respiraţie (persoane care nu pot să tragă aer, nu le ajunge aerul, care simt o apăsare pe piept sau o strângere în piept, între plămâni). Toate simptomele se agravează în spaţii închise, cu multă lume, sau la căldură (în magazine, în autobuze etc) şi la eforturi fizice sau intelectuale (după exerciţii de fitness la sală). Mişcarea fizică este bună, dar la o persoană cu suprarenalele epuizate accentuează tulburările – de aceea mulţi se simt bine imediat după mişcare (au mai stimulat un pic suprareanelele să producă adrenalină), dar foarte rău în zilele după (datorită acidozei limfatice suplimentare create, pe care corpul nu o poate îndepărta la timp).

Dureri tip înţepături la nivelul sternului, sau inimii, sau toracelui, sau sânilor (la femei), probleme ale sânilor (noduli, chisturi, dureri) la femei, uneori legate de ciclul menstrual – sunt alte semne indirecte ale slăbiciunii suprarenalelor. Orice fel de durere intensă, ca o înţepătură sau arsură în corp – este un semn de acidoză limfatică a acelei zone şi ne indică deficienţa funcţiei suprareanalelor.

Probleme digestive – cu dureri abdominale, distensie şi gaze, bolboroseli şi dificultăţi de eliminare a scaunului (constipaţie cel mai adesea, dar şi alternanţă diaree constipaţie) sunt produse, indirect, de slăbiciunea suprarenalelor şi stagnarea limfatică din pereţii intestinali. Plus o dietă necorespunzătoare pentru fiinţa umană.

Probleme genitale multiple – tip neregularitatea ciclului menstrual la femeie (regularitatea ciclului depinde de funcţia suprareanelelor), până la oprirea acestuia completă, indiferent de vârstă, până la tulburări de fertilitate la bărbat şi femeie – sunt evident probleme ale slăbiciunii suprarenalelor. Multe cupluri care nu pot procrea se confruntă la ambii parteneri cu suprarenale foarte slăbite. Este suficientă susţinerea funcţiei lor – şi concepţia apare!

Citeste si:  Băsescu se declară cel mai preocupat lider din zona non-euro faţă de acordul de guvernanţă fiscală

Dar femeia cu suprarenaele slăbite are dificultăţi în menţinerea sarcinii (multe dintre pierderile de sarcină sau sarcinile oprite în evoluţie se datorează slăbiciunii suprarenalelor femeii – de aceea medicii prescriu Utrogrestan, Gravibinon şi alţi hormoni progesteronici – pentru că suprarenalele femeii NU MAI PRODUC propriul progesteron, menit a ajuta corpul să păstreze şi dezvolte sarcina). Și apoi, după naştere – multe femei se confruntă cu probleme tip depresie post-natală – indusă tot de proasta funcţie de suprarenalelor şi tiroidei/paratiroidelor – iar tratamentul este de multe ori eronat – un tratament cu sedative şi tranchilizante, care nu se adresează cauzei problemei.

Proasta funcţie a suprareanelor afectează aparatul urinar, rinichii mai ales, care nu mai filtrează, nu mai elimină reziduurile acide, întregul sistem limfatic deasupra rinichilor se încarcă cu reziduuri acide, spatele devine înţepenit, dureros şi rigid (mai ales seara, după o zi grea), apar probleme la nivelul coloanei vertebrale (în timp, ducând la hernieri şi alte degenerări), apar probleme la nivelul articulaţiilor (primele articulaţii care suferă când rinichii nu mai filtrează bine sunt genunchii – după starea acestora puteţi evalua starea funcţionării rinichilor dv) şi în timp, datorită acidozei, apar probleme la nivelul filetelor nervoase (nervii sunt iritaţi de acidoza din ţesuturi) cu amorţeli, furnicături, parestezii şi uneori chiar paralizii.

 Scleroza multiplă şi toate celelalte afectări neurologice grave sunt rezultatul unei prelungite stagnări de reziduuri acide la nivelul vaselor limfatice ale corpului – pornind iniţial de la aceeaşi slăbiciune a suprarenalelor.

– Multe alte probleme de sănătate pot fi legate de slăbiciunea suprareanelelor (de la problemele de circulaţie periferică, de toate felurile, mâini şi picioare reci, şi până la vase sparte, şi picioare umflate, picioare grele etc etc –la cârcei, tetanii, spasme şi dureri intense musculare şi până la diferite ”boli ciudate” diagnosticate de medici cu etichete şi nume stranii).

După cum aţi observat deja – majoritatea suferinţelor omeneşti pornesc din acelaşi ”izvor” – slăbiciunea suprarenalelor (a sistemului endocrin al corpului) – proasta filtrare a rinichilor – şi stagnarea reziduurilor acide în sistemul limfatic, cu acidoză limatică generalizată.

 

 • Semne ”indirecte” pe analize de laborator ale suferinţei suprarenalelor şi suferinţei rinichilor:

creşterea colesterolului peste 200
– glicemia scăzută (inţial, 60-70) apoi cu tedinţă de creştere (în jur de 90-100 este deja semn clar de slăbiciune a suprarenalelor)
– creatinina crescută peste 0.6 este un semn că rinichiul suferă (la o valoare de 1 – deja suferinţa este importantă)
– acidul uric peste 3.5 este semn important de acidoză limfatică
pH-ul urinii sub 6 – este semn de urină acidă şi suferinţă tip acidoză
sideremia crescută/foarte scăzută – este un semn de mare slăbiciune a suprarenalelor; la fel şi calciul din sânge foarte crescut/scăzut – este un semn de slăbiciune a suprarenalelor
– cortisolul sanguin – este o analiză care poate indica suprasolicitarea suprarenalelor (în multe cazuri de epuizare este foarte crescut – în încercarea corpului de compensare şi supravieţuire) – dar poate fi şi foarte scăzut.

Citeste si:  Sucul de rodii este un remediu excelent împotriva stresului

Dacă analizele de mai sus sunt ”bune” (în limitele laboratoarelor) dar valorile sunt apropiate de cele maxime – există o indicaţie clară către slăbiciunea suprarenalelor.

 

 • Semne fizice evidente de slăbiciune a suprarenalelor:

pleoapele superioare umflate, mai ales dimineaţa la trezire, mai ales în unghiul intern al ochilor, cu senzaţie de ochi grei şi uscaţi

cearcăne marcate, uneori albăstrui/vineţii (înainte de a se îmbolnăvi, copii au cearcăne 1-2 zile, indicând stagnarea acizilor şi proasta funcţie de eliminare a rinichilor/suprarenalelor)

faţă buhăită, umflată, dimineaţă la trezire, nas înfundat cu secreţii, multe secreţii oculare, chiar lipicioase (urdori) dimineaţa, mucus din spatele gâtului/nasului, vâscos şi greu de eliminat, urechi înfundate, cu multă ceară/cerumen

depozit gros, albicios-gălbui-maroniu al limbii, dimineaţa la trezire, cu miros neplăcut al gurii şi al gingiilor

dureri lombare (”dureri de şale”) surde, ca înţepeneala, dimineaţa dar şi în cursul zilei (uneori dureri intense, înţepătoare, înjunghietoare) la eforturi

dureri de spate, spate înţepenit, ceafă înţepenită, ameţeli, dureri de cap, mai ales la nivelul regiunii occipitale,

ţiuituri în urechi, cu sau fără ameţeli

nevoia marcată de dulce (suprarenalele cer dulce, pentru că nu mai pot regla glicemia), mai ales dulce concentrat (ciocolată, îngheţată, prăjituri, făinos, patiserie).

– nevoia marcată de stimulenţi (”nu pot fără” cafea, ţigară, ceai, energizant etc etc)

nevoia de carne („nu pot fără carne”) (aduce în corp neutrotransmiţători de la animalele sacrificate), peşte, condimente (ardei iute, piper, sare)

– foame ”dureroasă” – dacă nu mănâncă, apar usturimi, dureri, arsuri – de fapt, o acidoză gastrică marcată

RECUNOAŞTEŢI în fiecare dintre dumneavoastră gradul afectării suprarenaleor. Nu se mai pune problema DACĂ vă sunt afectate suprarenalele – ci CÂT de afectate sunt şi cât de mult aveţi de muncit pentru a le reface.

Dr. Sorina Soescu

6,023 Cititori

Pages: 1 2
loading...

Citeste si:

4 Comentarii

  1. elena

   Pentru Malina!!! pai,mai fata draga,tu nu ai inteles nimic din sfarsitul articolului astuia minunat? nu ai vazut raspunsul atat de simplu la aceasta problema majora de sanatate cu care se confrunta atata lume? ODIHA si DIETA !!! dar in primul rand,relaxare si eliberare de stres si de gandire negativa,de nervi si de certuri si apoi odihna si dieta! ce-i asa de greu de inteles? deci,cum poti sa zici ca nu ti-au dat oamenii si remediul problemei sau modul de prevenire al acestei situatii de sanatate???

   Raspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *