EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere şi ajutorare a sănătăţii

„Cei care nu au încercat niciodată magia câmpului de iasomie ştiu oare ce este cu adevărat un parfum?” (adaptare după Jean Paul Guerlain)

Parfumurile sunt ca nişte magicieni, fiind capabile să ne transporte într-o clipită, peste ani şi ani spre momente frumoase trăite. Aşa cum spunea Heinrich Heine în The Hartz Journey, parfumurile sunt sentimentele florilor.

În antichitate, parfumurile plantelor erau foarte preţuite atât pentru aroma lor, cu care femeile se impregnau prin băi rituale, dar şi pentru virtuţile terapeutice. Uleiul volatil al unei plante este cel care ne permite să ne desfăţăm cu mirosul ei plăcut atunci când îl inspirăm.

Datorită aromoterapiei, în ultimele decenii uleiurile naturale volatile ale plantelor au devenit foarte populare. Virtuţile terapeutice ale acestor componente ale plantelor – uleiurile esenţiale, care au fost utilizate cu succes în vechime şi chiar descrise în tratate medicale străvechi, încep din nou să fie redescoperite şi folosite prin intermediul aromoterapiei.

 

Uleiul volatil de trandafir

„Trandafirul vorbeşte în şoaptă despre dragoste, într-un  limbaj care este înţeles doar de inimă”

Trandafirul este aproape cea mai populară floare parfumată din lume şi aproape orice fiinţă umană îl admiră şi se bucură de aroma sa. Trandafirul, floarea nenumăratelor poveşti şi legende,  simbolizează iubirea, pasiunea, dorinţa, luxul. Floare regală, trandafirul a fost descoperit în grădinile perşilor, ei fiind cei care au obţinut uleiul esenţial de trandafir pentru prima dată.

Beneficiile vindecătoare ale uleiului volatil de trandafir se înscriu pe o paletă largă de acţiuni: antidepresiv, antiinflamator, antiseptic, antispasmodic, antiviral, afrodisiac, astringent, bactericid, colagog, cicatrizant, depurativ, emenagog, hemostatic, hepatic, laxativ, nervin, stomahic, uterin.

 

  • Proprietăţile terapeutice:

Antiinflamator: scade inflamaţia, mai ales în caz de infecţii microbiene, ingestia de substanţe otrăvitoare, indigestie, deshidratare etc.

Antiseptic: util în tratarea rănilor şi protejarea lor de infecţii.

Antiviral

Bactericid: acţiune antibacteriană puternică, de aceea poate fi utilizat în febra tifoidă, diaree de cauză infecţioasă, holeră, toxiinfecţii alimentare şi alte boli date de microbi. Poate ajuta la eliminarea anumitor infecţii ale colonului, stomacului, intestinelor şi tractului urinar, ca şi infecţii exterioare ale pielii, urechilor, ochilor.

Antifebril

Astringent: întăreşte gingiile, rădăcina firelor de păr, tonifică şi ridică pielea, tonifiază muşchii, intestinele şi vasele de sânge. Conferă astfel protecţie faţă de căderea părului/dinţilor, împotriva ridurilor, a pierderii fermităţii intestinelor şi muşchilor abdominali. Din cauza acţiunii astringente acţionează hemostatic în caz de hemoragii şi este util în diaree.

Hepatic: util pentru sănătatea ficatului – îi menţine vigoarea, funcţionalitatea şi îl protejează de infecţii.

• Stomahic: stimulează secreţia digestivă, scade inflamaţia, îl protejează de infecţii şi ulcere. Ajută la reglarea nivelului de acid din stomac.

• Reglator al echilibrului acido-bazic: ajută la reglarea acidităţii sanguine, păstrând organismul departe de problemele acidozei.

Cicatrizant: ajută la diminuarea şi „pălirea” cicatricilor şi urmelor rămase după arsuri, acnee, varicelă. Îndepărtează cicatricile postoperatorii şi vergeturile.

Depurativ: purifică sângele şi ajută la îndepărtarea şi neutralizarea toxinelor din sânge.

Antispasmodic: îndepărtează eficient spasmele sistemului respirator, tubului digestiv, sistemului muscular. Ajută la vindecarea convulsiilor, întinderilor musculare, crampelor, holerei spasmodice.

Afrodisiac: îmbunătăţeşte libidoul, sporeşte trăirile romantice.

Uterin: util în caz de scurgeri, tumori, sângerări, menstruaţii neregulate, etc. Purifică uterul şi îl ajută să funcţioneze corect. Ameliorează dismenoreea (durerile asociate menstruaţiei), senzaţia de greaţă, oboseala şi scade sindromul post menopauză.

Nervin: acţionează ca un tonic pentru nervi. Dă puterea de a suporta şocurile şi îi protejează de probleme datorate vârstei, bolilor etc.

• Antidepresiv: uleiul volatil de trandafir creşte respectul de sine, încrederea, speranţa, puterea mentală şi astfel luptă în mod eficient cu depresia. De asemenea uleiul esenţial de trandafir îndepărtează anxietatea. Este utilizat în aromoterapie pentru a genera gânduri pozitive, fericire, bucurie şi speranţă.

• Alte beneficii: regleză producţia hormonală şi face ca aceasta să fie echilibrată. Dă o piele strălucitoare, proaspătă, tânără. Ajută fiinţa umană să se menţină în formă şi fericită. Ajută circulaţia sanguină, susţine funcţia inimii, scade tensiunea, ajută la vindecarea durerilor de cap, astmului, deshidratării, combate efectul vânturilor fierbinţi, oboseala ochilor, leucoreea şi anumite infecţii.

Producătorii acestui ulei volatil spun că sunt necesari aproximativ 60.000 de trandafiri pentru a produce 28 de grame de ulei esenţial. Cel mai bun ulei se obţine din florile proaspăt deschise, culese  în orele răcoroase ale dimineţii în care căldura soarelui nu a apucat să le îndepărteze aroma. Pentru a extrage fiecare picătură din preţiosul ulei, distilarea se face în două faze. La distilarea iniţială rezultă o cantitate mică de ulei verde foarte concentrat şi o mare cantitate de apă de flori de trandafir.

Apa de trandafir este apoi redistilată şi se obţine încă o cantitate de ulei galben pal care va fi adăugată peste cel obţinut iniţial.  Cea mai mare parte a uleiului absolut de trandafir este produsă în Maroc, în valea dintre munţii High Atlas şi Jbel Sarhro, la est de Marakesh.

Medicul englez Culpeper, în secolul 17 a notat că trandafirii roşii întăresc inima. El se raporta la acţiunea vindecătoare a trandafirilor, dar oricine ştie că aroma lor întăreşte inima şi din punct de vedere spiritual şi emoţional. Frumosul trandafir roşu poate evoca trăiri romantice în inima cea mai împietrită.

 

 Uleiul volatil de brad

„Pinul pare să asculte, bradul pare să aştepte, dar niciunul cu nerăbdare”. (Friedrich Nietzsche)

Mirosul de brad este împrospătător, limpezitor şi înviorător. Aroma bradului are un „aspect” de celebrare, de aniversare. Neîntâmplător sărbătoarea Crăciunului are drept simbol concret bradul. În Alpi bradul este regele copacilor şi se spune că este ţinut la mare stimă de spiritul pădurii care îl foloseşte drept casa sa.

Acţiunea sa generală este considerată stimulentă. Aduce starea de atenţie la nivelul minţii. Diluat şi aplicat pe anumite zone ajută la îndepărtarea oboselii. Aşa cum a fost cunoscut de către terapeuţii şi vindecătorii din vechime bradul este antiseptic, analgezic (îndepărtează durerea), antitusiv, expectorant, deodorant, imunostimulent şi stimulent general şi psihic.

 

  • Acţiunile principale ale acestui ulei volatil:

• Acţiune analgezică: adăugând 2-3 picături din acest ulei esenţial în uleiul bază de masaj, este un bun ajutor penbtru îndepărtarea durerilor în caz de artrită, dureri musculare şi reumatism.

• Acţiune antibacteriană: acest ulei volatil a fost inclus în anumite remedii contra răcelii, datorită acţiunii sale antibacteriene. Se cunoaşte în medicina populară a diverselor popoare acţiunea sa antiinfecţioasă pentru sistemul respirator, fiind extrem de util şi în cazul bronşitelor, sinuzitei, gripei, tuberculozei. Se precizează în mod special că ajută la curăţarea sinusurilor. Uleiul volatil de brad omoară bacteriile care se transmit prin aer. De aceea este extrem de util pentru cei cu infecţii respiratorii. Astfel putem înţelege de ce sanatoriile pentru cei bolnavi de plămâni sunt amplasate la munte, în zone cu păduri de brad.

• Acţiune antitusivă şi expectorantă: acest ulei volatil a fost inclus în anumite remedii contra tusei

• Acţiune antioxidantă puternică

• Acţiune antifebrilă

• Acţiune deodorantă: datorită aromei atrăgătoare şi abilităţii de a îndepărta mirosurile neplăcute este un ingredient obişnuit al spray-urilor de cameră, dezinfectanţilor, parfumurilor, săpunurilor şi deodorantelor. În toate substanţele de curăţit în care este introdus este utilizată şi acţiunea sa antiseptică şi antibacteriană.

• Acţiune la nivel psihic: conferă vivacitate şi stabilitate minţii, dar în acelaşi timp este şi un bun calmant. Conferă vigoare, tărie în faţa problemelor şi a încercărilor vieţii. Creşte puterea de concentrare şi focalizare a minţii.

Precauţii de utilizare: a nu se utiliza în cantităţi mari sau dacă se doreşte aplicarea pe piele, să nu fie folosit nediluat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata