Înfăşarea afectează dezvoltarea şoldurilor copiilor, avertizează un medic ortoped

Părinţii care recurg la tehnica tot mai populară a înfăşării copiilor pun în pericol sănătatea acestora, avertizează un chirurg ortoped, conform BBC News.

Tehnica presupune înfăşurarea corpului copilului în scutece şi este folosită pentru a-i calma pe copii şi a-i împiedica să plângă. Cu toate acestea, profesorul Nicholas Clarke, de la Southampton University Hospital, susţine că înfăşarea va afecta dezvoltarea şoldurilor copiilor. De asemenea, Colegiul Regal al Moaşelor şi alţi experţi recomandă părinţilor să evite înfăşarea prea strânsă a copiilor.

Citeste si:  Nu se putea interveni mai bine decât s-a făcut din punctul de vedere al colaborării şi coordonării tuturor instituţiilor

Înfăşarea, aminteşte BBC News, este practicată pe scară largă în multe culturi ale lumii, deoarece se crede că protecţia oferită de pătură poate simula senzaţia de a fi în pântec şi poate calma, astfel, copilul. Însă înfăşarea ţine picioarele copilului drepte, limitându-le mişcarea, ceea ce poate modifica dezvoltarea articulaţiei şoldului.

„În opinia mea, înfăşarea nu ar trebui utilizată, deoarece nu există niciun beneficiu de sănătate”, explică Clarke. S-a revenit recent la înfăşăre ca urmare a presupusului său efect paliativ asupra plânsului excesiv şi a colicilor şi pentru că ajută la venirea somnului. Dar pentru a permite o dezvoltare sănătoasă a şoldului, picioarele ar trebui să se poată îndoi, ca să permită dezvoltarea naturală a articulaţiilor şoldului, explică el în publicaţia Archives of Disease of Childhood.

Citeste si:  Proteinele animale procesate pot fi din nou folosite în UE în hrana pentru peşti după 12 ani de interdicţie

La rândul său, Jane Munro, de la Colegiul Regal al Moaşelor, a declarat că această tehnică „aparent inofensivă” ridică „probleme semnificative” pentru copil, existând riscul supraîncălzirii copilului şi chiar decesului subit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close