Primarul Iaşiului, Gheorghe Nechita: O primă lectură a proiectului de descentralizare creează semne de întrebare

O primă lectură a proiectului de descentralizare creează semne de întrebare, consideră primarul Iaşiului, Gheorghe Nechita.

„O primă lectură a lui ne creează semne de întrebare pe anumite zone. Eu am fost în Franţa de curând şi am analizat foarte clar cum funcţionează administraţia publică într-o regiune. La nivelurile de administraţie care sunt acolo, când am întrebat care sunt punctele negative, punctele dificile cu care se confruntă de ani şi ani de zile, mi-au spus că de foarte multe ori suprapunerea de competenţe.

Şi acum trebuie să analizăm foarte atent proiectul acesta de lege care a fost înaintat, eu mizez foarte mult pe experienţa administrativă a domnului viceprim-ministru Liviu Dragnea, dar în adresa pe care a înaintat-o către Asociaţia Municipiilor şi către celelalte structuri asociative de la judeţe, oraşe şi comune practic se cere avizul. Atunci am făcut un apel către colegii mei să se uite foarte atent, pentru ca noi într-o şedinţă de Consiliu Director să putem da avizul sau eventual să putem face nişte propuneri dacă sunt ale asociaţiei, nu doar ale unui membru sau altuia. Apar temeri, pentru că în decursul anilor s-au observat foarte multe lucruri care să spunem nu sunt în regulă în administraţia publică şi locală şi centrală”, a declarat Nechita vineri la RFI.

În opinia vicepreşedintelui PSD, era mai bine dacă proiectul descentralizării ar fi intrat în vigoare odată cu regionalizarea.

„Sunt un adept al descentralizării, am promovat această idee în decursul anilor, pentru că am o experienţă în administraţia publică. E foarte important ca acest proiect de lege să intre în vigoare, mi-ar fi plăcut foarte mult să intre odată cu regionalizarea, era şi mai bine, pentru că puteam într-adevăr să stabilim nivele de competenţă clare pentru fiecare administraţie publică”, a subliniat Nechita.

Primarul Iaşiului a vorbit apoi despre o posibilă suprapunere de atribuţii.

„Noi avem atribuţii, anumite servicii care la un moment dat pot să fie suprapuse. Dacă luăm de exemplu avizele de cultură, care sunt de interes naţional, de interes judeţean, de interes local. Eu am un proiect de exemplu pe cultură care înseamnă Iaşi – capitală culturală europeană. Am nevoie de toată susţinerea din partea fiecărei instituţii, ca Iaşiul să devină capitală culturală europeană, şi nu primăria sau nu ştiu ce instituţie de cultură. Şi aici trebuie să vedem dacă nu putem delimita foarte clar care sunt atribuţiile sau, eventual, cum putem prinde în acest proiect de lege acea colaborare instituţională care este absolut nevoie să existe între structuri. (…) Eu cred că atunci când se discută despre această descentralizare, trebuie neapărat dat un rol important judeţelor.

Până acum, haideţi să spunem că sunt atribuţii pe care le au conform legii, sunt lucruri pe care le pot face, dar nu în mare parte. Sigur, nu poţi să descentralizezi în clipa de faţă învăţământul pe municipiu numai reşedinţă de judeţ sau pe oraş, el trebuie să aibă o dimensiune judeţeană. Sunt de acord să crească rolul judeţelor în acest context, dar trebuie arătat şi faptul că el trebuie să colaboreze foarte bine cu celelalte instituţii şi în special mă refer aici la municipiile reşedinţă de judeţ”, conchide primarul social-democrat.

Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra proiectului descentralizării în luna noiembrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.