Albania îşi oferă teritoriul pentru distrugerea armelor chimice siriene

Albania este dispusă să primească pe teritoriul său agenţii toxici ai armelor chimice siriene în scopul distrugerii lor, a declarat vineri ministrul albanez al apărării, Mimi Kodheli, într-un interviu pentru EFE.

 Albania este dispusă să primească pe teritoriul său agenţii toxici ai armelor chimice siriene în scopul distrugerii lor .

‘Cred că avem cu toţii obligaţia – iar ţările NATO mult mai mult decât celelalte – să facem posibilă distrugerea armelor chimice siriene, care sunt o ameninţare nu numai pentru poporul sirian, ci şi pentru orice ţară situată la frontieră sau chiar mai departe de frontierele Siriei’, a declarat Kodheli.

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a anunţat în ultimele zile că a distrus instalaţiile de producere a armelor chimice, fapt verificat de inspectorii Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice.

Totuşi, inspectorii se confruntă acum cu provocarea distrugerii rezervelor de arme chimice, care, potrivit regimului, urcă la 1.000 de tone, iar potrivit altor surse sunt chiar mai mari.

Acum se caută un stat voluntar care să primească arsenalul chimic pentru a-l distruge şi, potrivit presei internaţionale, Statele Unite ar fi sondat Albania, Belgia, Franţa şi Norvegia, aceasta din urmă fiind singura ţară care a respins în mod public cererea, adaugă sursa citată.

În interviul pentru EFE, Kodheli a dezminţit că SUA sau oricare altă ţară ar fi prezentat vreo cerere concretă în acest sens.

Deşi ţara balcanică s-a declarat liberă de arme chimice în 2007, după distrugerea a 16 tone de substanţe de acest tip moştenite din perioada comunistă, mai sunt încă la Qaf-Mollë, în apropiere de Tirana, unele containere care nu au fost mutate într-un loc sigur.

‘Există un proiect comun al OSCE şi al ministrului apărării anterior privind reîmpachetarea şi punerea substanţelor în noi containere pentru a putea fi transportate cu uşurinţă’, a adăugat ministrul.

Mimi Kodheli, prima femeie din istoria Albaniei care a preluat conducerea armatei, a subliniat că ţara sa va continua să fie un factor de stabilitate în regiunea balcanică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.