EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Vanghelie, despre cumpărarea Realităţii TV: Arăt eu a da banii aşa…?

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a negat vineri, 1 noiembrie, că ar fi intenţionat să cumpere postul de televiziune Realitatea TV, însă a recunoscut că s-a întâlnit în vara acestui an cu Elan Schwartzenberg.

Marian Vanghelie a fost audiat vineri la sediul DNA în calitate de martor în dosarul referitor la insolvenţa Realitatea Media.

Întrebat de jurnalişti dacă a vrut să cumpere acţiuni la Realitatea TV sau să finanţeze postul de televiziune, Marian Vanghelie a spus: „Arăt eu a da banii aşa… doar de a da bani…? Despre ce vorbim? Nu!”.

El a confirmat că s-a întâlnit cu Elan Schwartzenberg la Monaco în vara acestui an, însă susţine că a fost o întâlnire întâmplătoare, el aflându-se acolo în concediu.

„A fost o discuţie plăcută. M-au întrebat de ce nu mai merg la Realitatea la televiziune şi am spus că am o relaţie foarte bună şi cu Elan (Schwartzenberg, n.r.) şi cu Cozmin Guşă, cu tot trustul Realitatea. Vă spun public că săptămâna viitoare mă programez la o emisiune la Realitatea”, a spus Vanghelie în legătură cu audierea sa la DNA.

Tot vineri, la DNA a fost audiat şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, după ce numele său a fost vehiculat ca un posibil investitor la Realitatea TV.

De asemenea, la DNA mai este aşteptat să se prezinte şi omul de afaceri Remus Truică.

Până în prezent, mai multe persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar, printre care deputatul PSD Marius Manolache, sindicalistul Liviu Luca, Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Guşă, şi Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg.

De asemenea, au fost puse sub acuzare trei companii, SC Realitatea Media SA, SC Strategies-Research-Investments SRL şi Rovigo SPRL.

Potrivit DNA, în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiţii – aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari – au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC ‘Realitatea Media’ SA şi preluării controlului asupra acesteia.

„Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri”, susţin procurorii.

DNA precizează că demersurile infracţionale au fost derulate pe două paliere.

„Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC ‘Realitatea Media’ SA şi, sub pretextul finanţării acesteia, prin mărirea succesivă a creanţei (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate), a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanţelor cu 52% din totalul creanţelor şi a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC ‘Realitatea Media’ SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut”, declară DNA.

Sursa citată menţionează că, pe un alt palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane – acţionari minoritari – care, în complicitate cu persoane fizice şi persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune iar prin interpuşi au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfăşurate în acelaşi scop al obţinerii unor foloase băneşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata