EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,24 RON
(+0.34%)
GBP
5,34 RON
(-0.43%)
CHF
4,50 RON
(+0.67%)
BGN
2,48 RON
(-0.22%)
BYN
1,76 RON
(-0.03%)
CAD
3,12 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.66%)
JPY
0,04 RON
(-0.18%)
CZK
0,18 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

Municipiul Piatra-Neamţ este în topul oraşelor cu o calitate ridicată a vieţii, potrivit unui sondaj al Comisiei Europene

Municipiul Piatra-Neamţ se află în topul oraşelor europene cu o calitate a vieţii ridicată, potrivit raportului făcut public de Comisia Europeană, în urma sondajului realizat în octombrie 2013.

Reprezentanţii primăriei Piatra Neamţ au dat publicităţii, luni, datele acestui raport care vizează percepţia asupra calităţii vieţii în 79 de oraşe europene. Sondajul a fost realizat în cadrul Auditului urban la nivel european şi reprezintă o iniţiativă a Direcţiei Generale de Politică Regională a Comisiei Europene, cu scopul de a compara calitatea vieţii între diferitele zone ale Uniunii Europene.

În cele 79 de oraşe sunt incluse 28 de capitale ale statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Turcia. Numărul acestor oraşe suplimentare este stabilit în funcţie de mărimea statului respectiv. Aceste oraşe sunt capitale de regiune şi sunt alese astfel încât să acopere statul respectiv atât geografic, cât şi ca dimensiune de oraşe. Din România au fost alese pentru a face parte din sondaj, pe lângă Bucureşti, Cluj-Napoca, oraş mare situat în nord-vestul ţării şi Piatra Neamţ, oraş mediu situat în nord-estul ţării.

Astfel, nivelul de satisfacţie este de peste 70% în 63 de oraşe, iar în 7 oraşe – respectiv Groningen, Oviedo, Malmo, Munchen, Aalborg, Piatra-Neamţ şi Luxemburg – 9 din 10 respondenţi se arată satisfăcuţi de spaţiile publice.

Potrivit sondajului, nivelul de satisfacţie este de 77 la sută în Cluj Napoca şi 52 la sută în Bucureşti.

Găsirea unei locuinţe la un preţ rezonabil este percepută ca o provocare pentru mai mult de jumătate din respondenţi şi această dificultate apare ca severă în capitalele statelor. În 50 de oraşe, una din două persoane consideră că nu este deloc uşor să îşi găsească o locuinţă la un preţ rezonabil. Cel mai ridicat nivel al locuitorilor satisfăcuţi de preţul locuinţelor din oraşul lor se află în Oviedo, Piatra-Neamţ, Braga şi Oulu, fiecare cu 65 la sută, în timp ce cei mai mulţi respondenţi nemulţumiţi se află în Geneva şi Paris – cu 95 la sută şi Munchen – cu 94 la sută.

În municipiul Cluj Napoca, 49 la sută sunt satisfăcuţi de preţul locuinţelor, în timp ce în Bucureşti, procentul celor satisfăcuţi este de 39 la sută.

În 60 de oraşe, majoritatea respondenţilor sunt satisfăcuţi de gradul de curăţenie al oraşului, iar în 28 de oraşe nivelul de satisfacţie este mai mare de 70 la sută. Acest nivel foarte ridicat se regăseşte în Oviedo, 95 la sută, Luxemburg, 92 la sută şi Piatra-Neamţ, 91 la sută.

În Bucureşti, procentul celor satisfăcuţi de curăţenie este de 31 la sută.

În 58 de oraşe, majoritatea celor chestionaţi sunt satisfăcuţi de calitatea aerului, iar în 19 oraşe, printre care şi Piatra-Neamţ, satisfacţia este de peste 80%.

Municipiul Piatra-Neamţ se regăseşte printre primele clasate şi la alte categorii, cum ar fi nivelul zgomotului (locul 21), măsuri luate împotriva schimbărilor climatice, surse alternative de energie (locul 12), sentimentul de siguranţă al locuitorilor (locul 17) sau percepţia privind calitatea serviciilor administrative locale (locul 16).

Sondajul a fost efectuat de către firme specializate pe eşantioane reprezentative de minim 500 de persoane, însă marea majoritate a eşantioanelor, în anchete la nivel naţional, nu depăşesc 1.500 de persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata