Creştini ucişi şi aruncaţi în gropi comune; unde este conştiinta creştină?, se întreabă un mitropolit sirian

Peste 45 de creştini sirieni, între care femei şi copii, au fost ucişi la Sadad, mulţi dintre ei fiind apoi aruncaţi în gropi comune de către islamiştii care au atacat la sfârşitul lunii octombrie acest mic oraş situat la 160 de kilometri nord de Damasc şi cu populaţie creştin-ortodoxă siriană, scrietheorthodoxchurch.info.

Arhiepiscopul ortodox sirian, Selwanos Boutros Alnemeh, mitropolit de Homs şi Hama, a calificat cele petrecute la Sadad ”drept masacrul cel mai grav şi cel mai mare al creştinilor în Siria în ultimii doi ani şi jumătate”.

În timpul ocupării oraşului, la 21 octombrie, de către grupări islamiste înarmate, ”peste 45 de civili nevinovaţi, printre ei copii şi femei, au fost martirizaţi fără niciun motiv, mulţi fiind apoi aruncaţi în gropi comune”, a relatat mitropolitul. ”Mai mulţi civili au fost ameninţaţi şi terorizaţi, 30 de persoane au fost rănite şi 10 sunt date dispărute. Timp de o săptămână, 1.500 de familii, cu copii şi persoane în vârstă, au fost luate ostatice şi folosite ca scuturi umane. Aproximativ 2.500 de familii au reuşit să fugă din Sadad, în prezent fiind refugiaţi la Damasc, Homs, Fayrouza, Zaydal, Maskane şi Al- Fhayle”, a mai relatat arhiepiscopul sirian, conform aceleiaşi surse.

Ierarhul a mai indicat că micul oraş, cu o populaţie de 15.000 de locuitori, a fost aproape în întregime distrus şi jefuit. Bisericile au fost profanate şi jefuite, şcolile, clădirile publice au fost şi ele distruse, la fel oficiul poştal şi spitalul din oraş.

”Este cel mai mare masacru al creştinilor în Siria şi al doilea în regiunea Orientul Mijlociu după bombardarea Bisericii Maica Mântuirii Noastre din Irak, în 2010”, a semnalat mitropolitul sirian.

”Noi am strigat cerând lumii ajutor, dar nimeni nu ne-a auzit. Unde este conştiinţa creştină? Unde este conştiinţa umană? Unde sunt fraţii noştri ?”, s-a întrebat arhiepiscopul Selwanos Boutros Alnemeh.

Sadad are o istorie veche de aproape 4.000 de ani. Aceasta localitate este menţionată şi în Vechiul Testament sub denumirea de Tsedad. Locuitorii vorbesc şi astăzi aramaica, limba vorbită de Iisus Hristos.

Comunitatea creştină din Siria, una din cele mai vechi din lume, este ţinta grupărilor radicale rebele care îi consideră pe creştini colaboratori ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Sute de creştini ortodocşi au fost ucişi în Siria, iar numărul refugiaţilor creştini creşte de la o zi la alta. Totodată, mai mulţi creştini, între care doi ierarhi, au fost răpiţi. Arhiepiscopul sirian iacobit Yohanna Ibrahim şi arhiepiscopul grec ortodox de Aleppo, Paul-Boulos Yazigi, fratele patriarhului Ioan al Antiohiei, au fost răpiţi la 22 aprilie şi, în pofida tuturor eforturilor, soarta lor nu este cunoscută nici până acum.

Preşedintele Uniunii internaţionale a creştinilor, Joseph Hakim, semnala la sfârşitul lunii iulie că grupările radicale din interiorul opoziţiei siriene se folosesc de războiul civil pentru a efectua o curăţire etnică, vorbind chiar de un ”genocid” la adresa creştinilor.

Joseph Hakim atrăgea atenţia şi asupra pasivităţii comunităţii internaţionale faţă de ”uciderea creştinilor, decapitarea preoţilor, distrugerea bisericilor, răpirea episcopilor”. ”Este vorba de acţiuni coordonate pentru lichidarea populaţiei creştine din Siria, Egipt, Irak, Liban şi, în general, din Orientul Mijlociu”, afirma preşedintele Uniunii internaţionale a creştinilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.