EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Irimescu (MADR): România nu va fi afectată de sistarea subvenţiilor europene pentru exportul de carne de pasăre

România nu va fi afectată de sistarea subvenţiilor europene acordate pentru exportul de carne de pasăre în ţările terţe deoarece industria avicolă românească exportă cel mai mult în spaţiul comunitar, a declarat, miercuri, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„Sectorul avicol românesc exportă foarte puţin în ţările terţe, iar de aceste subvenţii, mai exact de aceste restituiri la export, profită doar câteva state europene care duc cantităţi însemnate în afara spaţiului comunitar, mai puţin România, care şi-a orientat exporturile de carne de pasăre spre ţările Uniunii Europene. Aceste subvenţii, care sunt în jur de 200 de euro pe tona de carne de pasăre, s-au acordat producătorilor avicoli pentru compensarea diferenţei dintre preţul internaţional şi preţul european, care este mult mai ridicat”, a spus Achim Irimescu.

Sumele plătite producătorilor români, în perioada 1 ianuarie 2011 – 6 noiembrie 2013, pentru exportul de carne de pasăre se ridică la 700.000 euro, iar cantitatea exportată în doar cinci ţări agreate din afara spaţiului comunitar pentru plata acestor subvenţii a fost de 5.775 tone de carne de pasăre.

Irimescu a explicat că nu pentru toate cantităţile de carne de pasăre care pleacă la export în afara spaţiului comunitar se primesc subvenţii europene, ci doar pentru cele agreate, iar până în prezent au fost Iordania, Liban, Libia, republica Moldova şi Irak.

De asemenea, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, confirmă faptul că producătorii români nu vor fi afectaţi de această decizie a UE deoarece exporturile totale de carne de pasăre în ţările terţe nu au depăşit în primele 7 luni din acest an 15% din totalul cantităţii exportate, iar în ţările agreate pentru plata restituirilor la export procentul este mult mai mic.

„În primele şapte luni din acest an s-a exportat o cantitate de 41.462 de tone de carne de pasăre, la un preţ mediu de 2.112 euro pe tonă, iar 34.976 tone, adică peste 84% din cantitatea totală a mers în ţările UE şi restul în afara spaţiului comunitar, însă în ţările în care se plătesc aceste restituiri la export au fost duse cantităţi foarte mici, doar câteva sute de tone, iar subvenţia a fost de 270 de euro pe tona de carcasă şi nu pe carnea tranşată. Consider că România nu va fi afectată de această decizie de sistare a acestor plăţi, decizie pe care UE s-a angajat să o ia încă din 2010. Vor fi afectate mai mult ţările puternice care produc mult precum Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania sau Germania„, a subliniat Ilie Van.

Comisia Europeană (CE) şi-a menţinut, marţi, decizia de a sista subvenţiile pentru exportul de carne de pasăre, dar a propus pentru 22 noiembrie o întâlnire cu crescătorii francezi, care sunt printre cei mai afectaţi de această decizie.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, ‘îşi propune organizarea unei întâlniri la 22 noiembrie’ cu avicultorii francezi, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al comisarului, Roger Waite, potrivit AFP.

Acesta a respins însă eventualele speranţe într-o schimbare de poziţie a Bruxellesului, subliniind că subvenţiile agricole sub forma restituirilor la export ‘sunt un instrument de gestionare a pieţelor (…) şi în niciun caz un ajutor destinat să sprijine restructurarea unei companii individuale afectate de o problemă de competitivitate şi de alegeri strategice ale conducătorilor ei, care au fost puşi în temă de mult timp’.

Roger Waite a menţionat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, că ‘sectorul avicol european are un potenţial enorm de export şi o bună competitivitate’ şi ‘funcţionează bine fără restituiri’.

Suspendarea acestor ajutoare, decisă din 2010 şi impusă progresiv, a determinat ‘la nivel european o creştere a exporturilor’, a mai spus el, apreciind totodată că ‘sectorul francez are un potenţial de viitor’.

Responsabilul CE a făcut aceste remarci după ce, luni, ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, s-a angajat să pledeze la Bruxelles cauza avicultorilor bretoni, care cer reluarea ajutoarelor europene. Oficialul francez şi-a luat acest angajament în contextul protestului organizat la Morlaix de salariaţi ai companiei Tilly-Sabco, care se confruntă cu dificultăţi.

Conducerea Tilly-Sabco a indicat că, din cauza sistării subvenţiilor europene, este nevoită să-şi înceteze activitatea de export de carne de pasăre, în care sunt angajaţi 300 din cei 340 de salariaţi ai săi şi care reprezintă 90% din cifra sa de afaceri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata