EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Mănăstireanu: Siguranţa alimentară a cetăţeanului nu a fost pusă în niciun moment în pericol; în România nu se consumă carne crudă de pasăre

Nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte siguranţa alimentară a populaţiei pentru că în România nu se consumă carne crudă de pasăre, iar tratamentul termic la 70 de grade distruge toate tipurile de salmonela, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

‘Nu s-a pus în niciun moment în pericol siguranţa alimentară a cetăţeanului pentru că în România conform tradiţiilor culinare nu se consumă carne de pui crudă, iar tratamentul termic la peste 70 de grade distruge toate tipurile de salmonela. În România, în anul 2013 nu există nicio informaţie în privinţa creşterii cazurilor de salmoneloză la om. Din datele statistice ale ISP se constantă că în luna octombrie cazurile de salmoneloză la om sunt în scădere faţă de luna septembrie şi cu mult în scădere faţă de octombrie 2012’, a arătat Mănăstireanu într-o conferinţă de presă, în care a prezentat rezultatele acţiunilor întreprinse în cazul cărnii de pasăre retrasă recent de la comercializare.

Acesta a precizat că, în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie, a fost retrasă de la vânzare o cantitate de 55,7 tone de carne de pasăre, din care o cantitate de 22 tone a fost distrusă, iar 35 de tone au fost retrase de la vânzare. De asemenea, au fost efectuate 36 de probe din loturi diferite, din care 14 au fost finalizate, două fiind cu rezultate pozitive, iar 22 de probe pe suspiciunile de la Braşov, Suceava, Cluj şi Prahova sunt trimise la Laboratorul naţional de referinţă pentru tipizare.

,,Am verificat atât produsele care se găseau în lanţul de magazine, iar ulterior am extins pe măsură ce am văzut lista de distribuţie de la Avicola Călăraşi şi la alte lanţuri de magazine. La nivelul lanţului de magazine menţionat am retras de la vânzare 55,7 tone de carne de pasăre. 22 tone din această cantitate au fost distruse ca urmare a solicitării operatorului din motive de marketing, iar 35 de tone au fost retrase de la vânzare.

În celelalte unităţi pe care le-am descoperit conform listei de distribuţie s-a identificat un lot de 10 tone de carne de pasăre din care 5,4 au fost retrase de la vânzare şi 0,4 tone de carne au fost distruse. Au fost efectuate 36 de probe din loturi diferite, 14 finalizate din care două sunt cu rezultate pozitive, iar 22 de probe pe suspiciunile de la Braşov, Suceava, Cluj şi Prahova sunt la momentul actual la tipizare în Laboratorul naţional de referinţă. În funcţie de rezultatele de laborator, carnea provenită de la loturile testate pozitive va fi dirijată către neutralizare indiferent de tipul de salmonela”, a explicat Mănăstireanu.

Şeful ANSVSA a menţionat că cele două depozite unde s-au descoperit probele pozitive sunt ale lanţului de magazine de unde a apărut informaţia, se află în Bucureşti şi este vorba de peste o tonă de carne de pasăre, inclusă în cele 55 de tone retrase de la vânzare, la fel ca şi cele din Suceava, Cluj şi Prahova.

Potrivit investigaţiilor realizate la Avicola Călăraşi, cea mai posibilă sursă de contaminare o reprezintă nerespectarea condiţiilor de manipulare şi depozitare la nivelul depozitului de produse alimentare.

„Există posibilitatea să se fi realizat această contaminare în depozite, de aceea am dispus, pe de o parte, controale suplimentare şi verificări la laboratoarele private. Dacă găsim un laborator privat care nu respectă metodologia de lucru pe metodele acreditate acesta va fi sancţionat. Am decis şi extinderea controalelor la toate depozitele alimentare din ţară pentru a depista dacă măsurile privind manipularea, depozitarea, carnetele de sănătate ale celor care lucrează în aceste depozite şi mai ales documentele care însoţesc marfa sunt conforme cu legislaţia europeană şi cu cea din România. Toţi cei care vor fi găsiţi vinovaţi vor plăti conform legii”, a mai spus Mănăstireanu.

Potrivit datelor Agenţiei europene pentru siguranţa alimentară din 2011, în România au fost 900 de cazuri certificate de toxiinfecţie alimentară la om din cauza salmonelei, iar în Franţa au fost 8.600 de cazuri, în Germania – 23.000, Marea Britanie – 9.400 şi Polonia – 8.400. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata