EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Varga: Se estimează că vom ajunge la 2,2 milioane ha de pădure proprietate publică a statului în urma retrocedărilor

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat joi, 7 noiembrie, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în urma retrocedărilor se estimează că România va ajunge la 2,2 milioane hectare de pădure proprietate publică a statului, că noul Codul Silvic va impune Romsilva achiziţionarea de terenuri şi împădurirea lor, astfel încât suprafaţa să nu scadă sub 3 milioane de hectare.

‘Pentru asigurarea integrităţii fondului forestier banii vor fi luaţi din bugetul Romsilva, pentru împăduriri de asemenea ei vor trebui să aloce o sumă prin bugetul de venituri şi cheltuieli pentru lucrările de împădurire. În Codul Silvic este impusă obligativitatea ca Romsilva să achiziţioneze terenuri şi să facă acest împăduriri astfel încât suprafaţa proprietate publică a statului aflată în administrarea lor să nu scadă sub 3 milioane de hectare. În perioada următoare vor mai fi procese în instanţă, vom fi obligaţi să retrocedăm păduri. Se estimează că vom ajunge undeva la 2,2 milioane de hectare proprietate publică a statului aflată în administrarea Romsilva şi trebuie în acelaşi timp să acordăm prioritate creşterii suprafeţei pădurilor astfel încât stocul tampon să nu scadă sub 3 milioane de hectare, asigurând astfel materia primă pentru industria lemnului pe termen lung’, a declarat Lucia Varga.

Ministrul a arătat ca nu se poate asista doar la procesul de restituire, ci trebuie creat un stoc tampon de păduri pentru ca industria să aibă materie primă asigurată de stat.

‘Nu mă antepronunţ (asupra retrocedărilor, majoritatea fiind pe rolul instanţelor de judecată, n.r.) , pentru că am făcut o evaluare care era suprafaţa pe care o deţinea statul român înainte de 1948, atunci era în jur de 2,2 milioane de hectare aparţinând statului şi m-am raportat la acele suprafeţe. Probabil în procesul de retrocedare se va ajunge la 2,2 milioane de hectare. Pe de altă parte, pe măsură ce Romsilva pune în practică deciziile instanţei trebuie să achiziţioneze suprafeţe şi să le împădurească’, a susţinut ministrul, care a precizat că nu ştie dacă se va ajunge sub 2,2 milioane de hectare de pădure.

Aceasta a spus că datoria sa este să conceapă un cadru legal care să genereze pentru viitor o dezvoltare şi pe măsură ce statul e în situaţia în care trebuie să retrocedeze terenuri ca urmare a unor decizii ale instanţei, definitive, trebuie achiziţionate terenuri astfel încât să nu se scadă sub 3 milioane de hectare.

Ministrul a precizat că în urma rectificării bugetare s-a primit suma de 35 de milioane pentru împădurire de terenuri, iar în perioada următoare vor fi întocmite primele proiecte clare pentru a realiza împăduriri din banii respectivi.

Varga a precizat că prioritate vor avea perdelele de protecţie, ‘pentru că se impune realizarea lor de-a lungul autostrăzilor şi a drumurilor naţionale’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata