Pescuit: Stocurile mediteraneene se termină

Stocurile de peşte din Mediterana sunt “în agonie”, avertizează La Repubblica, ca urmare a adoptării cadrului de reglementare al Fondului european pentru pescuit şi afaceri maritime (FEPAM) pentru 2014-2020. Potrivit cotidianului italian, datele UE sunt destul de clare: 95% din stocurile de peşte se află în situaţie de risc, ameninţate de supraexploatare şi nu se vor recupera decât dacă pescuitul este redus cu un minim de 45-50% în următorii cinci ani.

Din nefericire, tendinţele recente par să se îndrepte în direcţia opusă: foarte puţin din bugetul FEPAM de 4,5 miliarde de euro pentru o dezvoltare durabilă a pescuitului pentru perioada 2006-2013 a fost de fapt folosit, notează La Repubblica. Italia se află la coada clasamentului, cheltuind doar 23% din cele 900 de milioane alocate.

Principala politică pentru dezvoltare durabilă adoptată până acum, o interzicere a pescuitului de 45 de zile anual, este un simplu mijloc pentru fraudarea subvenţiilor, fără niciun impact pozitiv asupra stocurilor de peşte. Ca rezultat, în intervalul 2000-2010 productivitatea a scăzut cu 48.84% şi veniturile au scăzut cu 31%, ameninţând mijloacele de trai a mii de pescari. Cât despre consumatori, notează La Repubblica, mai bine ne-am pregăti să mâncăm meduze, pentru că doar numărul lor creşte.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.