EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Costoiu: Bugetul alocat educaţiei va creşte în 2014

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că bugetul alocat educaţiei în 2014 va creşte şi i-a asigurat pe studenţii protestatari că pentru Guvern educaţia este o prioritate.

 Potrivit lui Costoiu, anul viitor bugetul educaţiei va fi suplimentat cu circa 350 milioane euro, pentru plata diferitelor lucrări la şcoli, universităţi, cămin, iar începând cu 1 ianuarie 2014 salariile debutanţilor din învăţâmânt vor creşte „semnificativ”.

De asemenea, el a afirmat că în 2014 sumele pe care Guvernul le va plăti pentru acoperirea cheltuielilor generate de sentinţele date de instanţe ca urmare a diminuării salariilor din anul 2010 vor reprezenta un efort financiar de „peste un miliard de lei”.

„Cu alte cuvinte, Guvernul PDL a tăiat 25%, profesorii au câştigat în instanţă iar în 2014 suma pe care Guvernul o va plăti este de peste un miliard de lei. Dacă această sumă nu ar fi trebuit să o plătim, ci să o introducem în plata salariilor, ar fi însemnat o creştere de 8% pentru toate cadrele didactice”, a spus Costoiu.

Reprezentantul MEN a susţinut că, având în vedere că a fost lider al studenţilor, îi înţelege pe protestatari şi este deschis pentru orice dialog cu aceştia.

„Atât ca fost student, cât şi ca rector al uneia dintre cele mai mari universităţi, înţeleg revendicările studenţilor şi doresc să îi asigur pe toţi că MEN depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor. Pe undeva, mă bucur, ca lider al mişcării studenţeşti în perioada studenţiei, de faptul că generaţia tânără dă dovadă de implicare şi acţionează pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul şi nu pot decât să apreciez că sunt implicaţi şi doresc rezolvarea acestora”, a declarat Costoiu.

El a arătat că împreună cu studenţii s-a întâlnit pe parcursul ultimelor zile cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi au fost înaintate MFP „anumite propuneri”, care au şi rezolvări.

„Continuăm să dialogăm cu studenţii. Unele dintre solicitări îşi găsesc rezolvare imediată, altele sunt în curs de rezolvare în această perioadă şi continuăm dialogul, astfel încât atunci când vom finaliza bugetul să avem veşti bune pentru aceştia”, a afirmat ministrul.

Ministrul a reiterat că educaţia este considerată prioritate pentru Executiv.

„Guvernul din care fac parte şi eu, personal, considerăm educaţia ca prioritate şi în aceste condiţii, ţinând cont de constrângerile bugetare, pentru anii 2013 şi 2014 ne-am concentrat atenţia pentru a rezolva o parte dintre problemele pe care sistemul le are”, a spus demnitarul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata