EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Două partide naţionaliste din Franţa şi Olanda încheie o alianţă „istorică” împotriva Uniunii Europene

Preşedintele partidului francez Frontul Naţional, Marine Le Pen, şi liderul extremei drepte olandeze Geert Wilders au încheiat, miercuri, 13 noiembrie, la Haga, o alianţă calificată drept ‘istorică’ în perspectiva alegerilor europene din mai 2014, transmite AFP.

În pofida evidentelor divergenţe de opinie asupra anumitor subiecte, iniţiatorii alianţei îşi doresc o coalizare a mişcărilor eurosceptice în scopul formării unui grup în Parlamentul European capabil să-şi facă auzită vocea pe continent, după alegerile din mai 2014, iar în acest fel să ‘elibereze’ respectivele ţări ale Uniunii Europene.

‘Astăzi este o zi istorică’, a declarat Marine Le Pen, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Haga alături de Wilders.

La rândul său, liderul extremei drepte olandeze a calificat UE drept un ‘stat nazist’, subliniind că încheierea alianţe marchează ‘începutul eliberării de acest monstru numit Bruxelles’. Wilders a spus că speră că şi alte partide ‘cu idei similare’ se vor alătura acestei iniţiative, după alegeri.

‘Noi, bătrâni naţiuni europene, obligate să cerem permisiunea Bruxelles-ului pentru orice (…) trebuie să regăsim suveranitatea teritorială, suveranitatea monetară, suveranitatea bugetară’, a spus şefa Frontului Naţional.

Întrebaţi de presă cum vor depăşi evidentele divergenţe de opinie pe anumite teme, Marine Le Pen, fiica fondatorului Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, a răspuns: ‘Nici într-o căsnicie nu este obligatoriu să gândim o mie la sută acelaşi lucru’. La rândul său, Wilders, un pro-Israel convins, a declarat întrebat ce crede despre antisemitismul lui Jean-Marie Le Pen: ‘Marine este şefa!’. Geert Wilders doreşte interzicerea Coranului pe care l-a comparat deja cu ‘Mein Kampf’ al lui Adolf Hitler.

În exteriorul parlamentului olandez, circa 20 de militanţi antifascişti au manifestat, agitând pancarte cu fotografia lui Marine Le Pen, tăiată pe diagonală cu o linie roşie, sau banderole pe care se putea citi ‘Haga împotriva rasismului’. ‘O alianţă ca aceasta mi se pare periculoasă’, a declarat pentru AFP Ewout van den Berg (26 ani), care s-a declarat a fi un socialist. Dacă numărul aleşilor eurosceptici va fi, fără nicio îndoială, mai mare de 25 de aleşi în urma alegerilor din mai 2014, nu este sigur dacă aceştia sunt capabili să se coalizeze, extrema dreaptă europeană fiind puternic divizată.

Grupul preconizat de Le Pen şi Wilders ar putea include formaţiunea Vlaams Belang din Belgia, Liga Nordului din Italia, Alternativa pentru Germania (AfD) şi Partidul Libertăţii austriac, dar şi şi alte partide din Europa de Nord. Cei doi au exclus însă o asociere cu partidul ungar Jobbik şi cu alţi deputaţi naţionalişti slovaci, români şi bulgari, cu toţii acuzaţi de derivă rasistă.

Pentru a forma un grup politic în Parlamentul European este nevoie de 25 de deputaţi dintr-un total de 766, aleşi în cel puţin un sfert din statele membre ale UE. În prezent, Parlamentul European numără în prezent un grup de eurofobi, Europa Libertate Democraţie (EFD), condus de britanicul Nigel Farage. Cu 32 de deputaţi, acest grup are o greutate politică neglijabilă, scrie AFP. Britanicii din UKIP, partidul lui Farage, care formează osatura grupului EFD, califică drept prea ‘extreme’ anumite poziţii ale lui Geert Wilders. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata