EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

Autorităţile locale încurajează plata online a taxelor şi impozitelor

Autorităţile locale încurajează plata online a taxelor şi impozitelor, evidenţiind avantajele acestei metode.

 Potrivit unor date transmise de Biroul de Presă al Primăriei sectorului 1, de la începutul lunii august până pe 31 octombrie şi-au achitat online taxele şi impozitele 156 de contribuabili din această zonă administrativă. Astfel, în august şi-au plătit online taxele şi impozitele 44 de contribuabili, în septembrie 75, iar în octombrie 37.

Pentru reducerea cozilor la plata taxelor şi impozitelor, Primăria sectorului 1 s-a înregistrat în Sistemul Naţional Electronic de Plată cu Cardul Bancar (SNEP). Astfel, din 25 septembrie, în sectorul 1 plata taxelor şi impozitelor se poate face online şi prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro.

Pentru a putea utiliza această nouă modalitate de plată a obligaţiilor fiscale, contribuabililor persoane fizice şi persoane fizice autorizate înregistrate în baza de date a primăriei le-au fost atribuite user şi parolă, cu care se pot autentifica în vederea efectuării plăţilor pe site-ul www.ghiseul.ro.

Plicurile care conţin numele de utilizator şi parola se pot ridica personal de la sediul Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale (DGITL) sector 1 în baza cărţii de identitate a solicitantului.

Primăria sectorului 1 subliniază că plata online cu cardul prin ghiseul.ro le conferă utilizatorilor numeroase avantaje, printre care se numără confortul, rapiditatea şi independenţa geografică şi temporală. În plus, cetăţenii nu plătesc comision pentru tranzacţiile efectuate online, acesta fiind suportat integral din bugetul Primăriei sectorului 1.

Pe lângă plata online prin ghiseul.ro, Primăria sectorului 1 a pus la dispoziţia contribuabililor următoarele modalităţi de plată: electronică (prin internet banking), cu numerar, cu cardul, prin ordin de plată sau prin mandat poştal.

* Biroul de Presă al Primăriei sectorului 2 a informat că numărul plăţilor online efectuate de contribuabilii la bugetul local al acestei zone administrative în perioada 1 august – 31 octombrie atât prin sistemul naţional de plată (SNEP), cât şi prin sistemul propriu (ATLAS) este de 605 plăţi, în sumă de 160.826 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din numărul de plăţi online efectuate în total până pe 31 octombrie.

Pentru a creşte numărul de utilizatori ai instrumentelor electronice de plată, Primăria îi informează pe cetăţeni despre mijloacele de plată puse la dispoziţie atât în scris (cu ocazia transmiterii către cetăţeni a diverse acte administrative fiscale), cât şi verbal (în momentul în care se prezintă la ghişee) şi de asemenea permanent le propune factorilor de decizie din cadrul Ministerului Finanţelor acordarea unei bonificaţii suplimentare pentru plăţile efectuate online.

* Primăria sectorului 3 anunţa pe 6 noiembrie, printr-un comunicat, că numărul contribuabililor din această zonă care pot plăti taxele şi impozitele locale online prin ghiseul.ro s-a dublat în trei luni, ajungând la peste 10.000 de persoane.

Sub sloganul „Activează-ţi contul pe ghiseul.ro şi ai numai de câştigat”, Primăria sectorului 3, prin Direcţia de Impozite şi Taxe Locale (DITL), a început la 1 august o amplă campanie de informare şi promovare a plăţilor cu cardul prin www.ghiseul.ro pentru a susţine înregistrarea contribuabililor pe această platformă şi care se încheie la 31 decembrie.

Aproape 5.400 de contribuabili din această zonă administrativă au venit la sediile DITL şi au ridicat datele de acces (utilizator şi parolă) pentru www.ghiseul.ro în primele trei luni de desfăşurare a campaniei. Dintre aceştia, peste 1.500 de persoane şi-au activat deja contul de utilizator prin schimbarea parolei iniţiale, iar aproape trei sferturi dintre acestea au vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani.

Principalul avantaj al plăţii impozitelor şi taxelor locale online cu cardul prin ghiseul.ro este faptul că tranzacţiile pot avea loc oricând şi de oriunde. Astfel, în perioada 1 august – 31 octombrie, peste 10% dintre plăţile pe ghiseul.ro aferente Primăriei sectorului 3 au fost realizate din afara Capitalei şi peste 5% din străinătate. Mai mult, utilizatorii platformei ghiseul.ro stau în medie aproximativ patru minute înregistraţi în sistem, timp în care află informaţii detaliate privind obligaţiile de plată şi pot să le achite direct pe internet cu cardul.

Primăria sectorului 3 le oferă cetăţenilor posibilitatea de a-şi plăti taxele şi impozitele cu cardul prin www.ghiseul.ro încă de la începutul anului 2012, iar până la începerea acestei campanii aproximativ 5.000 de persoane îşi ridicaseră datele de acces pentru platforma online.

* Biroul de Presă al Primăriei sectorului 4 a informat că Direcţia de Impozite le oferă posibilitatea contribuabililor să-şi plătească online impozitele şi taxele locale atât prin intermediul site-ului propriu, www.dgitl4.ro, cât şi cu ajutorul site-ului www.ghişeu.ro.

În intervalul 1 august – 31 octombrie, pe site-ul www.dgitl4.ro, numărul total de contribuabili care au efectuat plata impozitelor şi taxelor locale (inclusiv amenzi) a fost 149, în timp ce pe site-ul www.ghişeu.ro – 175.

În perioada 1 aprilie – 31 iulie, pe site-ul instituţiei www.dgitl4.ro, numărul de contribuabili care au efectuat plata impozitelor şi taxelor locale (inclusiv amenzi) a fost de 423, în timp ce pe site-ul www.ghişeu.ro – 351. Numărul cetăţenilor care în intervalul 1 ianuarie – 31 octombrie au efectuat plata impozitelor şi taxelor locale pe site-ul instituţiei www.dgitl4.ro se ridică la 5.219.

Primăria sectorului 4, prin Direcţia de Taxe, urmăreşte creşterea numărului de persoane care să-şi plătească online impozitele şi taxele locale. Autoritatea locală le oferă cetăţenilor posibilitatea de a-şi plăti impozitele şi taxele locale prin intermediul site-ului propriu încă de la începutul anului 2010 şi prin site-ul www.ghişeu.ro încă din februarie 2012.

Platforma www.ghişeul.ro oferă posibilitatea de a plăti online cu cardul parţial sau total taxele şi impozitele locale, precum şi amenzile existente, iar dovada plăţii se primeşte pe email în doar două minute de la plata efectivă.

Primăria sectorului 4 enumeră printre avantajele efectuării plăţii online a impozitelor şi taxelor locale modalitatea facilă de eliberare a datelor de acces (utilizator şi parolă), aceasta realizându-se pe loc la sediul DGITL sector 4, precum şi faptul că nu se plăteşte comision pentru plăţile efectuate online cu cardul.

* Primăria sectorului 5 a anunţat că 1.428 de persoane şi-au plătit online taxele şi impozitele în perioada 1 august – 31 octombrie.

* Biroul de Presă al Primăriei sectorului 6 a informat că în perioada 1 august – 31 octombrie situaţia încasărilor de la contribuabilii care şi-au achitat impozitele şi taxele locale prin sistemele electronice de plată este următoarea: online prin ghişeul.ro – 187 de persoane, prin infochioşcuri – 341 de cetăţeni, iar prin POS direct la ghişeele casieriilor din centrele DITL sector 6 au achitat 3.086 de persoane.

În perioada similară a anului 2012, prin cele trei sisteme de plată impozitele si taxele locale au fost achitate astfel: prin ghiseul.ro – 68 de persoane, prin infochioşcuri – 197 de cetăţeni, iar prin POS – 2.412 de persoane.

Pentru perioada 1 aprilie – 31 iulie 2013, situaţia încasărilor impozitelor şi taxelor locale prin mijloacele electronice de plată este diferită. Astfel, prin ghiseul.ro au plătit 239 de persoane, prin infochioşcuri – 522, iar prin POS – 4.652.

Perioada în care au fost făcute cele mai multe plăţi atât online, cât şi direct la ghişee a fost cea din primele luni ale anului, respectiv între 1 ianuarie şi 31 martie 2013, când s-a acordat bonificaţia de 10% pentru plata integrală a impozitelor şi taxelor locale. Astfel, prin ghiseul.ro au plătit 2.073 de persoane, prin infochioşcuri 4.666 de cetăţeni, iar prin POS 20.753 de persoane.

Mediatizarea frecventă a sistemelor alternative pentru plata impozitelor şi taxelor locale puse la dispoziţia contribuabililor de DITL sector 6 a făcut ca numărul celor care optează să-şi achite datoriile către bugetul local prin sistemele electronice să crească de la an la an. Oamenii au înţeles că în acest fel scutesc timpul petrecut la ghişee, iar în plus nu mai sunt legaţi de programul de funcţionare al instituţiei, a adăugat Biroul de Presă al Primăriei sectorului 6. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata