Cine sunt campionii subvenţiilor din agricultura ieşeană

Subventiile pe care le-au primit cei mai importanti deţinători de terenuri agricole din Iaşi se ridică la cateva milioane de euro. Fermierii deţin mii de hectare de teren în mai multe comune, iar cea mai mare sumă a fost obţinută pentru o suprafaţă de peste 4.000 de hectare, informează bzi.ro.

Agricultorii ieseni care deţin suprafeţe mari de teren în judeţ au obtinut anul trecut subventii de câteva milioane de euro. Primii zece beneficiari ieşeni ai subventiilor agricole au încasat anul trecut, de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), peste 3,6 milioane de euro pentru suprafeţele pe care le au în administrare. Este vorba despre ajutorul care se oferă fermierilor în cadrul schemei de plata unică pe suprafaţă – SAPS 2012

Citeste si:  CET Iaşi se îndreaptă încet, dar sigur, spre colaps

Conform datelor furnizate de APIA Iaşi, în topul celor zece mari beneficiari de subvenţii pe suprafata se numără mai multe societăţi comerciale din judeţ, care exploateaza terenurile agricole de mai mulţi ani.

Topul este condus de SC Orgapic SRL, care administrează o suprafaţă de 4.158 de hectare de teren şi a încasat suma de peste 582.000 euro.

Urmatoarea in clasament este firma SC Agrocapital SRL, care a ridicat de la APIA Iaşi suma de 568.000 euro pentru peste 4.000 de hectare. Firma se ocupa de cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase şi a plantelor producatoare de seminte oleaginoase.

Citeste si:  150 de euro pentru un căminist de lux la Iaşi. La Bucureşti e mai ieftin

SA Moldova Tiganasi a încasat pentru suprafaţa de 4.015 hectare pe care o exploatează, peste 404.000 euro.

Cu suprafete de peste 3.000 de hectare, au beneficiat de subventii destul de mari şi societăţile Agricola Prut SRL, SC Agrocomplex Lunca SA din Paşcani şi Agrocom Strunga SA, care au primit sume cuprinse între 250.000 şi 500.000 euro fiecare.

Ultimii în top, care au suprafeţe de câteva mii de hectare, sunt Cotnari SA, SC Panifcom, SA Ipatele, dar si SC Agromec Movileni SA.

Beneficiari ai plăţilor directe în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata. Aceştia trebuie să detină calitatea de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociatiilor în participaţiune sau locatari. Arendatorul, concedentul sau locatorul nu beneficiază de plăţi directe pentru terenul arendat, concesionat sau închiriat.

Citeste si:  Agrostar: ministrul Agriculturii ar trebui să facă un bilanţ al nerealizărilor

Pentru a obţine plata, cei interesaţi trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, să depună o cerere la APIA şi să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin un hectar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close