EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Lucia Varga: În România există peste 550.000 de hectare de pădure nepăzită

Peste 550.000 de hectare de pădure din România nu au paza asigurată, potrivit precizărilor făcute sâmbătă, la Zalău, de Lucia Varga, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, oficialul menţionând că noul cod silvic prevede ca paza tuturor pădurilor, inclusiv a celor private, să fie asigurată gratuit de Romsilva.

„O măsură a codului silvic extrem, extrem de importantă este aceea care se referă la o mai bună administrare a micilor proprietăţi şi gestionarea durabilă a acestora. În România există peste 550.000 de hectare de pădure nepăzită. În general, aceste păduri sunt mici proprietăţi aparţinând persoanelor fizice, deci proprietarii au până în 30 de hectare. Sunt în jur de 750.000 de proprietari. Ei, până acum, trebuiau să achite contravaloarea pazei, plăteau o taxă. Începând de la data intrării în vigoare a codului silvic, proprietarii nu vor mai trebui să plătească această taxă, ci ei vor beneficia în mod gratuit de acest serviciu, obligaţia revenind Romsilva”, a declarat Lucia Varga, în deschiderea unei dezbateri privind noul cod silvic, la care au fost invitaţi administratori de păduri, procesatori de lemn şi agenţi de exploatare din Sălaj.

Lucia Varga a subliniat că noile prevederi sunt unele moderne. „Din punctul meu de vedere, este un proiect major, un proiect din care cu toţii avem de câştigat. În primul rând, vom avea noi de câştigat, ca naţie, pentru că pădurile vor fi gestionate durabil, vor fi gestionate corespunzător şi sper să ne putem atinge cele două obiective importante mari şi anume diminuarea tăierilor ilegale, pe de o parte, şi al doilea obiectiv important – lemnul tăiat legal să fie valorificat superior, să fie utilizat la nivel local pentru a genera dezvoltare locală, creând locuri de muncă şi aducând taxe şi impozite la bugetele locale”, a explicat ministrul.

Varga a completat că noul cod silvic va prevedea ca lemnul să se vândă din rampe şi depozite, unde va fi măsurat şi nu ca în prezent pe baza estimărilor lemnului pe picior. Se aşteaptă ca din 2014 cel puţin 50% din masa lemnoasă să fie vândută din rampe şi depozite, căutându-se soluţii pentru sprijin financiar, inclusiv fonduri europene, pentru firmele private care vor să realizeze aceste depozite de lemn.

Ministrul Lucia Varga va vizita, după dezbatere, cea mai importantă companie ce procesează lemnul din Sălaj, ce are sediul în localitatea Surduc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata