Acord comercial UE-SUA: Puterea întreprinderilor, stat în stat

 

Negocierile dintre Statele Unite ale Americii şi Europa asupra acordului de liber-schimb privesc, parţial, procedura de arbitraj. Un mecanism care, deşi priveşte rezolvarea conflictelor dintre state şi întreprinderi, dă acestora din urma câştig de cauză. La Bruxelles, criticile se înmulţesc, scrie presseurop.eu.

Să ne imaginăm puţin că nici politicienii, nici judecătorii nu ar fi cei care decid asupra milioanelor vărsate fiscului de contribuabili, ci trei avocaţi. În spatele uşilor închise şi fără un control public demn de acest nume.

Fără intervenţia vreunui judecător, Ecuador a fost condamnat anul trecut să plătească 1.7 miliarde de dolari (1.3 miliarde de euro) unei companii petroliere americane, pentru încălcare de contract. Astfel de decizii, luate de zeci de ori pe an, sunt posibile în virtutea tratatelor de investiţii între ţări. Acestea permit întreprinderilor să îşi rezolve disputele prin arbitraj, în afara procedurilor judiciare obişnuite.

Uniunea Europeană planifică acum să se angajeze, prin acest tip de arbitraj supranaţional – într-un tratat de comerţ liber cu Statele Unite. Negocierile în acest sens au reînceput pe 11 noiembrie, după o primă fază, în iunie. Sute de piedici în calea schimburilor comerciale au fost abordate, dar mai ales arbitrajul este cel care suscită îngrijorare la Bruxelles.

  • Puterea în spatele uşilor închise

„Ne aruncăm suveranitatea pradă leilor”, se indignează Monique Goyens, directoarea Biroului European al asociaţiilor de consumatori (BEUC). „Este inacceptabil ca întreprinderile să exercite acest gen de putere în spatele uşilor închise”, explică europarlamentarul laburist britanic David Martin. „Trebuie să ne întrebăm dacă este cu adevărat necesar”, este de părere colega sa liberală, Marietje Schaake (partidul D66).

Citeste si:  Inflaţia din România se apropie de media din UE

Un înalt funcţionar european la curent cu acest dosar al negocierilor recunoaşte că arbitrajul este la ordinea de zi de săptămâna aceasta, dar asigură că „nimic nu a fost încă decis”. Comisia Europeană este îngrijorată de zvonuri : dezastrul ACTA, tratat internaţional destinat luptei împotriva pirateriei on-line, ne bântuie încă amintirile. Parlamentul European l-a respins anul trecut, după semnarea unei petiţii de către cetăţenii alarmaţi pentru încălcările vieţii private.

Regulamentul diferendelor între investitori şi stat, termenul folosit pentru arbitraj în cadrul unui tratat de investiţii este destul de vechi: a fost proiectat pentru investiţiile în ţările cu risc, ca o asigurare împotriva revoluţiilor şi a exproprierilor .

Olanda este o verigă esenţială a sistemului, fiindcă a încheiat numeroase tratate de investiţii (98). Orice întreprindere a lumii poate profita de acestea creându-şi o cutie poştală în Olanda. Între 1993 şi 2012, peste 500 de cazuri au fost tratate de arbitrajul între întreprinderi şi state, cele mai multe dintre ele în ultimii zece ani. Numai în 2012 au fost 60.

Dar se ivesc din ce în ce mai multe critici, deoarece amenzile cresc. Politologul Cecilia Olivet – care lucrează pentru Transnational Institute, un think-tank cu preferinţe spre stânga – a făcut cercetări asupra mecanismului. Ea crede că arbitrajul a devenit un mijloc de a exercita presiuni asupra statelor care doresc să-şi consolideze legislaţia, pentru a le incita să renunţe sau să le constrângă la despăgubiri.

Citeste si:  Viitura toxică, în Dunăre. Ce ne ascund autorităţile?
  • „Acest mecanism este intimidant”

Astfel, anul trecut, când Germania a decis să oprească folosirea energiei nucleare, după dezastrul de la Fukushima, compania suedeză Vattenfall a invocat un tratat bilateral de investiţii pentru a pretinde 700 de milioane de euro. Australia trebuie să se justifice în faţa unui tribunal de arbitraj pentru înăsprirea legislaţiei sale în privinţa tabacului.

„Acest mecanism este intimidant şi poate împiedica încercările de a proteja consumatorii”, este de părere Monique Goyens, din BEUC. Regulile în materie de mediu şi de sănătate, spune aceasta, sunt adeseori rezultatul a noi dovezi ştiinţifice, a noi cunoştinţe. Trebuie oare ca de fiecare dată întreprinderile să fiecompensate pentru aceasta? BEUC a cerut luna trecută eliminarea negocierilor de arbitraj dintre UE şi Statele Unite ale Americii.

Pretutindeni în lume, din ce în ce mai multe ţări se opun acestui mecanism: luna trecută, Africa de Sud a anulat trei tratate de investiţii în care era implicată, alături de Olanda, Germania şi Elveţia. Australia intenţionează să abroge anumite tratate.

De ce Europa nu zice nimic? „Fără garanţiile oferite de acest mecanism, este imposibil să atragem investitori”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Acest mecanism s-a dovedit a fi eficace. Doar nu se scot semafoarele deoarece există mai puţine accidente”.

Citeste si:  Producătorii agricoli elveţieni se opun liberalizării comerţului cu UE
  • Cod de conduită

Într-o notă recentă, Comisia recunoaşte că mecanismul ar putea fi utilizat în mod abuziv: avocaţii lucrează adeseori simultan pentru state şi întreprinderi, este o lume de specialişti unde toată lumea se cunoaşte. Astfel se pledează la Bruxelles pentru un „cod de conduită mai structurat”. Avocaţii trebuie să raporteze în mod „proactiv” potenţialele conflicte de interese, sesiunile ar trebui să devinăpublice. Cecilia Olivet se îndoieşte că ar fi îndeajuns. „Un cod de conduită nu are sens decât dacă este obligatoriu, cu amenzi şi sancţiuni. Şi mai trebuie ca Statele Unite să fie de acord”.

Marietje Schaake, europarlamentar, nu este împotriva arbitrajului în sine. Dar în acest caz, se îndoieşte de utilitatea acestuia: UE şi Statele Unite ale Americii nu sunt republici bananiere, sunt dotate cu cele mai bune sisteme juridice din lume şi sunt deja, de comun acord şi fără arbitraj, parteneri comerciali de prim plan.

Întrebată ce crede despre subiect, organizaţia patronală VNO – NCW afirmă că Bruxelles nu are de ales. La sfârşitul lunii încep de asemenea negocierile pentru un acord comercial cu China – unde investiţiile sunt mai puţin sigure. A suprima mecanismul într-un tratat, şi nu în celălalt, i-ar putea ofensa pe chinezi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata