Senatorii au aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank S.A.

Plenul Senatului a aprobat, în şedinţa de luni, 18 noiembrie, solicitarea venită din partea preşedintelui comisiei pentru buget-finanţe, Cosmin Necula, referitoare la iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A.

Hotărârea Senatului privind desfăşurarea unei anchete parlamentare a fost aprobată cu 102 voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi cinci abţineri.

În timpul dezbaterilor, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a dorit să sublinieze „paternitatea absolută a USL asupra acestei anchete”, dar şi nerespectarea procedurilor.

„Orice comisie poate propune ce doreşte ea, inclusiv organizarea unei comisii de anchetă în interiorul său, iar plenul poate să voteze cu atât mai mult ceea ce doreşte el. Ce am susţinut şi în Biroul Permanent a fost însă trebuie respectată procedura. Acolo au fost întrebări repetate asupra modalităţii corecte de iniţiere de către comisie a acestei anchete. A reieşit din declaraţiile făcute, cum că membrii Opoziţiei ar fi absentat de la această şedinţă. Eu mi-am făcut treaba şi i-am întrebat pe cei doi colegi ai mei, care au negat orice fel de convocare la această comisie, după cum nici ceilalţi colegi din Opoziţie nu au fost invitaţi. Am vrut să specificăm nerespectarea procedurii”, a spus Rădulescu.

Citeste si:  Remus Pricopie: Metodologia privind manualele şcolare ar putea fi aprobată în jurul datei de 15 iunie

La rândul său, liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, a precizat că în ceea ce priveşte ancheta solicitată de către Comisia pentru buget-finanţe algoritmul este respectat, iar ancheta va fi realizată de către toţi cei 11 membri ai Comisiei.

„Nu este vorba despre o subcomisie. Comisia de buget devine o comisie care anchetează o speţă anume. Eu nu comentez oportunitatea. Eu nu o să vă spun că în această comisie de buget algoritmul este respectat. Devreme ce absolut toată comisia anchetează un subiect, de ce atâtea discuţii? Biroul Permanent propune plenului acest lucru, algoritmul este respectat, nu văd niciun fel de chestiune ocultă, să nu se respecte algoritmul, aşa cum s-a întâmplat cu alte ocazii în legislatura trecută. Prin urmare, cred că discuţia este fără sens. Sigur că Ministerul Finanţelor poate să ancheteze, dar peste minister şi peste Guvern este însuşi Parlamentul. CEC-ul este o bancă de stat. Lucrurile sunt simple”, a spus Haşotti.

Şi senatorul UDMR Verestoy Attila a subliniat necesitatea respectării procedurilor parlamentare.

„Dacă doriţi ca, de acum încolo, fără convocarea comisiei, să se poată propune Biroului Permanent, spre a fi prezentat plenului orice, atunci trebuie schimbat Regulamentul”, a spus acesta.

Citeste si:  Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut cu 0,7% în primele şapte luni din 2013

De asemenea, liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, Ilie Sârbu, le-a spus senatorilor PDL că îi înţelege fiindcă „preşedintele se uită la televizor sau se va uita şi va vedea că au făcut ceea ce trebuia”, referitor la aprobarea anchetei amintite.

Senatorul PC Tudor Barbu a adăugat că, în opinia sa, în Hotărârea Senatului ar trebui să fie menţionată „motivaţia reală” a anchetei fiindcă „de fapt şi de drept, nouă ni s-a cerut o anchetare a activităţii CEC în urma unui împrumut bancar făcut de o persoană fizică, pe numele ei Ioana Băsescu şi pentru ca posteritatea şi documentele Senatului să consemneze acest lucru n-am cerut decât să ne întoarcem către adevărul de la care a pornit ideea înfiinţării acestei comisii”.

În replică, preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe, Cosmin Nicula, a explicat că „această comisie nu a fost înfiinţată special pentru domnişoara Ioana Băsescu, ci pentru a ancheta activitatea managerială a domnului Gheţea, preşedintele CEC”.

Nicula a adăugat că decizia privind înfiinţarea subcomisiei de anchetă în cadrul comisiei pentru buget-finanţe a fost luată luni, la ora 12.00, cu majoritate de voturi.

Citeste si:  Transformarea digitală a CEC Bank

De asemenea, şi Biroul Permanent al Senatului a aprobat, cu zece voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri, solicitarea primită din partea Comisiei pentru buget-finanţe.

„A fost luată în discuţie o solicitare din partea Comisiei buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital cu privire la înfiinţarea unei subcomisii de anchetă în cadrul comisiei de specialitate, conform articolului 76 din Regulament, care prevede că o comisie de specialitate se poate sesiza şi poate organiza astfel de anchete dacă ele fac parte din obiectul de activitate materială pe care subiectul acestei anchete îl are comisia respectivă. Este vorba despre o comisie care va avea în vedere şi ca obiectiv clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii băncii CEC cu regulile procedurale prevăzute în statut şi în regulamentele proprii precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate. A fost adoptată această solicitare şi, ca atare, comisia funcţionează”, a spus vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    Ce le mai place scandalul la fomisti astia,asa ne trebuie decat unul satul mai bine 700 flamanzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close