EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Senatorii au respins proiectul Roşia Montană; raportul Comisiei speciale, trimis la Parchet

Senatorii au respins marţi, 19 noiembrie, cu 119 voturi pentru, 3 împotrivă şi 6 abţineri, proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România, iar raportul Comisiei speciale a fost deja trimis Parchetului General.

Secretarul de stat Gheorghe Hogea a subliniat în plen că Guvernul susţine punctul de vedere adoptat de Comisia parlamentară specială, care a respins, pe 11 noiembrie, proiectul în forma venită de la Guvern.

Concluziile Comisiei speciale au fost prezentate de preşedintele acesteia, Darius Vâlcov, conform căruia proiectul nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, el propune respingerea acestuia, considerând totodată ca fiind necesară analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redevenţelor şi a participaţiei statului în cazul exploatărilor miniere, având în vedere exemplul altor state.
Pentru respingerea proiectului s-au exprimat în plen reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare, cu excepţia PDL.

Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a afirmat că în tot proiectul nu există nicio garanţie, niciun control asupra cantităţii şi conţinutului zăcământului.

”Acea licenţă este nulă de drept, dvs. o ţineţi în viaţă. Nu s-a făcut o licitaţie, ea este nulă de drept. (…) Sunt cheltuieli şi daune, să plătească dl Ponta daunele”, a spus Popa.

„Aceste lucruri vor fi lămurite la Parchet”, a completat preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
Liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochiţoiu, a dorit să explice că acest grup a votat pentru respingerea proiectului pentru că „este unul prost întocmit”. „Proiectul minier este valabil şi este susţinut de toţi specialiştii şi alta e proiectul legislativ care a fost prost întocmit. Tovarăşi, lucrurile nu sunt rezolvate astăzi. Va trebui ca foarte curând să dăm drumul la mineritul din România”, a fost de părere Vochiţoiu.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că toţi cei implicaţi şi care şi-au dat semnăturile în acest dosar nu vor avea sărbători liniştite, pentru că raportul Comisiei parlamentare a fost trimis deja la Parchetul General.

Anunţul acestuia a venit după o serie de dezvăluiri făcute de la microfon de social-democrata Gabriela Firea, membră a Comisiei speciale, care a afirmat că românii trebuie să afle că momentul în care s-a acordat licenţa de exploatare pentru acest proiect este anul 1998, iar cel care a făcut acest lucru este Radu Berceanu, ministru al industriilor în acea perioadă.

Tot în 1998, a adăugat Gabriela Firea, tot printr-o semnătură a lui Radu Berceanu, s-a transferat licenţa cu titlu gratuit de la acţionarul minoritar român la acţionarul majoritar străin şi, totodată, participaţia statului, acţiunile, au fost diluate de la 33% la 19%.

„Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la persoane, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţă un document atât de important, de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace. (…) Cei care au fost implicaţi părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite”, a afirmat Ilie Sârbu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata