Cultivarea ecologică a lavandei

Lavanda este o specie perena, originara zonei Mediteraneene, care prospera intr-un climat lipsit de umiditate si caldura in exces. Exista sute de tipuri de lavanda, care difera in dimensiunea florii sau a plantei, culoarea florii sau a frunzei si miros. In general, lavanda are nuante de albastru, insa exista si in nuante de mov, alb, roz sau chiar alb.

Folosita in scop medicinal de secole, aceasta planta poate indeparta migrenele sau insomniile. De asemenea, lavanda este utilizata cu succes in industria cosmetica. In acest articol, va prezentam tehnologia ecologica de cultivare a lavandei, pentru o productie mai buna.

 

  • Amplasarea culturii

Lavanda poate fi cultivata pe acelasi loc timp de 8-10 de ani.

Pentru prelungirea duratei de exploatare sunt necesare taieri de intinerire a tufelor, executate la 10-15 cm de la sol, in asa fel incat sa nu fie produs un dezechilibru in biologia plantei, intre dezvoltarea partii aeriene si a celei subterane. Este recomandata amplasarea plantatiilor pe sole protejate de vanturi, insorite, cu expozitie sudica, cu sol profund si permeabil. Vor fi evitate suprafetele imburuienate cu buruieni perene.

 

  • Administrarea îngrăşămintelor

Lavanda este o planta care valorifica bine ingrasamintele organice. Se recomanda folosirea gunoiului de grajd, foarte bine fermentat si aplicat cat mai uniform, care contribuie la dezvoltarea masei vegetative si la cresterea continutului in ulei volatil.

Pot fi aplicate 25-40 t/ha gunoi de grajd, toamna, sub aratura, inainte de infiintarea plantatiilor. Mai pot fi aplicate mranita sau compost, la fiecare cuib, odata cu plantatul rasadurilor.

 

  • Lucrările solului

Pentru infiintarea culturii de lavanda este recomandata o aratura adanca, precedata eventual de o afanare adanca la 50-70 cm (desfundare), apoi terenul trebuie foarte bine maruntit, nivelat si mentinut fara buruieni, prin discuiri si grapari repetate. Toamna, inainte de plantare, terenul va fi discuit adanc si va fi pregatit superficial, cu un combinator.

 

  • Înfiinţarea plantaţiei

 Lavanda se poate inmulti prin samanta (semanat direct in camp sau prin rasad) sau vegetativ (prin butasi inradacinati sau prin despartirea tufei). Atat samanta cat si materialul vegetativ de inmultire trebuie sa provina din culturi certificate ecologic.

Cea mai frecvent folosita metoda de infiintare a culturii este cea prin rasad, deoarece pot fi obtinute culturi incheiate, fara goluri, cu plante viguroase si cu productivitate buna. Rasadurile pot fi produse in straturi reci, prin semanare in septembrie-octombrie sau primavara, foarte devreme.

Se recomanda ca straturile sa fie de 1 m latime si 8-10 m lungime, cu poteci de 50 cm intre ele. Suprafata straturilor va fi cu 10 cm sub nivelul terenului si trebuie sa fie foarte bine nivelata cu grebla, apoi se traseaza santulete la 10-15 cm intre randuri, in care se va semana.

Samanta utilizata trebuie sa fie cu puritatea de minimum 70% si germinatia de minimum 50%. Dupa semanat, randurile vor fi acoperite cu mranita pentru a nu se forma crusta. Cand plantele au 2-3 perechi de frunze formate se va efectua raritul, lasand circa 5 cm distanta intre plante pe rand; plantutele smulse la rarit pot fi replantate. Pana in toamna, suprafata stratului va fi plivita de buruieni, va fi udata, iar plantutele pot fi fasonate prin taierea tijelor florale care se formeaza.

Materialul de plantat va fi gata pentru infiintarea culturii la inceputul lunii septembrie. In acest scop, materialul va fi scos din straturi, va fi  sortat si stratificat in nisip sau sol umed, pana la plantare. De pe un hectar de straturi pot fi obtinute 400.000 de rasaduri, iar pentru 1 hectar sunt necesare 20.000 de rasaduri.

Exista posibilitatea inmultirii lavandei prin butasi inradacinati sau materialul poate proveni din despartirea tufelor de la plantatiile vechi care sunt desfiintate. Ramurile de la baza tufei care au format radacini pot fi folosite la plantare, existand posibilitatea de inradacinare a lastarilor. In acest scop in luna octombrie tufa va fi taiata la 8-10 cm deasupra solului si va fi acoperita cu pamant.

In anul urmator, pe ramurile imbatranite se formeaza lastari noi, bine inradacinati. In cursul primaverii, acestia vor fi musuroiti, iar toamna sunt scosi si desfacuti in mai multi puieti care sunt trecuti in scoala de fortificare un an. De la o tufa pot fi obtinuti pana la 200 puieti.

Plantarea se efectueaza fie manual, fie semimecanizat. Se folosesc rasaduri sanatoase, cu partea aeriana de 10-12 cm lungime. Lavanda se planteaza la 100 cm intre randuri si la 50 cm intre cuiburi pe rind. Daca terenul este in panta, atunci plantarea trebuie efectuata pe curbele de nivel. Inainte de plantare, terenul va fi marcat la distantele de plantare recomandate, apoi se uda si se administreaza mranita la cuib.

Rasadul se fasoneaza, prin taierea varfurilor lastarilor si radacinilor la 15 cm lungime, apoi se mocirleste si se planteaza. Completarea golurilor se va face in primavara, dupa pornirea in vegetatie a plantelor si poate fi repetata in toamna, folosind rasaduri special pastrate din materialul initial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata