EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

PE votează programul „Europa creativă”, cu o alocare de 1,4 miliarde de euro pentru susţinerea creaţiei artistice

Parlamentul European (PE) a adoptat marţi, în cadrul sesiunii sale plenare de la Strasbourg, programul ‘Europa creativă’, care va susţine în următorii şapte ani mobilitatea artiştilor şi a operelor artistice, precum şi adaptarea domeniului audiovizual la era digitală.

De asemenea, textul creează un mecanism de garantare a împrumuturilor pentru a sprijini microîntreprinderile şi IMM-urile din domeniile cultural şi creativ.

‘Globalizarea, digitizarea, fragmentarea pieţei, audienţele largi şi accesul la credit. Acestea sunt provocările cu care se confruntă ‘Europa creativă’, în scopul de a sprijini un sector care reprezintă 7% din PIB-ul european, are aproape opt milioane de angajaţi şi cuprinde un milion de companii’, a spus eurodeputata italiană Silvia Costa, raportor din partea PE pentru acest program.

Programele actuale – Media, Media Mundus şi Cultura – sunt reorganizate în cadrul unui singur text legislativ, care include două sub-programe – MEDIA şi Cultura – şi o componentă trans-sectorială, cu un buget total de peste 1,4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Noul mecanism de garantare a împrumuturilor ar trebui să determine crearea de noi posibilităţi de finanţare pentru microîntreprinderi şi IMM-urile din sectorul cultural şi creativ. Toţi posibilii dezvoltatori de proiecte – inclusiv creatorii de jocuri video, mici trupe de teatru sau mici artişti – vor putea avea acces la credite contractate la bănci europene şi garantate parţial prin intermediul acestui program.

În domeniul audiovizualului, programul ‘Europa creativă’ va putea finanţa filme, jocuri video şi multimedia, documentare sau scurtmetraje. PE a reuşit includerea în textul legislativ a unei dispoziţii care prevede posibilitatea de finanţare a subtitrărilor, dublajului şi descrierii audio pentru filmele europene. Aceasta va permite o mai bună distribuţie a filmelor în Europa, în afara pieţei naţionale.

Textul legislativ a fost votat cu 650 de voturi ‘pentru’, 32 ‘împotrivă’ şi 10 abţineri. Dacă textul va fi aprobat în Consiliu, noul program va fi aplicabil din ianuarie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata