Ponta: Doar cetăţenii UE au dreptul să cumpere terenuri de la 1 ianuarie 2014

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, 20 noiembrie, la începutul şedinţei de Guvern, că, potrivit proiectului de lege privind vânzarea terenurilor, doar cetăţenii Uniunii Europene vor avea dreptul să cumpere terenuri în România de la 1 ianuarie 2014.

În acest context, premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să le clarifice acest aspect şi adversarilor politici.

„Comunicaţi adversarilor politici că cetăţenii arabi şi cetăţenii chinezi nu sunt membri ai Uniunii Europene. Am văzut că vor să apere terenul României de chinezi şi arabi, nu sunt cetăţeni ai Europei. (…) De la 1 ianuarie, cei care au dreptul conform acordului semnat de România să cumpere terenuri sunt cetăţenii Uniunii Europene”, a precizat Victor Ponta.

Citeste si:  Ringul vienez împlineşte 150 de ani

Într-o postare pe un site de socializare, deputatul PDL Elena Udrea şi-a exprimat, în urmă cu câteva zile, temerea că, în 2014, străinii vor cumpăra „tot terenul agricol al României, mai ales chinezii.”

La rândul său, ministrul Agriculturii a precizat că actul normativ prin care se vor reglementa tranzacţiile cu terenuri va fi un proiect de lege care se va transmite Parlamentului spre aprobare. Daniel Constantin i-a calificat drept „uşor confuzi” pe reprezentanţii opoziţiei care, în opinia sa, „trebuiau să facă ceva până în acest moment”. Constantin a adăugat că, prin această lege, se dă „o şansă comunităţilor locale să aibă acces la terenurile agricole”.

Citeste si:  Cum am evoluat de la "Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi..." la "Ţara te vrea prost!"

Guvernul discută în şedinţa de miercuri proiectul de lege privind măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Potrivit proiectului, străinii care vor să achiziţioneze terenuri agricole în România, după 1 ianuarie 2014, nu vor mai fi nevoiţi să se limiteze la doar 100 de hectare şi nici să aibă cunoştinţe în domeniul agricol sau o perioadă minimă de activitate în acest sector.

Noul proiect vizează şi înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, prin reorganizarea Agenţiei Domeniilor Statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata