Ponta: Domeniile care se descentralizează sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, sportul

Domeniile care se descentralizează ca şi competenţe, atribuţii şi resurse financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi facilitarea în turism, cluburile şi bazele sportive, bazele şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul, a declarat marţi, în plenul Parlamentului, premierul Victor Ponta.

Totodată, impactul bugetar va fi pentru 2014 unul neutru, deoarece aceste instituţii trec cu tot cu buget, acest aspect fiind prevăzut în anexa la legea bugetului.

Potrivit premierului, simplificarea şi reducerea sistemului administrativ este un lucru extrem de important, pentru că în 2014 toate autorităţile locale vor elabora norme de personal.

Citeste si:  Gheţea: Agricultura este şansa României

„Şi vor veni în mod sigur şi asta este o obligaţie pe care o consideră necesară cu o optimizare a schemei de personal, o optimizare pe care la nivel central foarte greu am reuşit şi guvernul actual şi guvernele trecute să o punem în practică”, a adăugat Ponta.

Premierul a mai spus că un alt obiectiv se referă la responsabilizarea în cheltuirea banului public prin alocarea fondurilor publice de către aleşii locali, consiliile locale, consiliile judeţene – cei care sunt de fiecare dată în contact cu cetăţeanul, cu presa locală.

El a argumentat că ideea că „cineva decide întotdeauna la Bucureşti”, reprezenta o fugă de răspundere şi o lipsă de transparenţă care a afectat şi afectează zi de zi activitatea instituţiilor publice.

Citeste si:  Ponta: Punem în Constituţie garanţiile prin care preşedintele să nu aibă mai multă putere decât au dorit oamenii

Victor Ponta a subliniat că acesta nu este finalul descentralizării.

„Vreau să afirm că acesta nu este finalul descentralizării, ci este mai degrabă cel mai important pas pe care îl facem acum, după legea cadru adoptată în 2006. Repet, există decizii pe care va trebuie să le luăm în continuare, există instituţii care încă rămân la nivel central pe o perioadă scurtă de timp. Iar pe termen lung tot ceea ce poate fi mai bine administrat de aleşii locali trebuie să treacă în sarcina acestora. Este un angajament pe care nu doar USL şi l-a asumat şi în campanie electorală, după cum ştiu şi UDMR-ul şi chiar şi PDL-ul şi-a asumat în campania electorală din 2012 ideea de a susţine o mai mare descentralizare. Poate că şi PPPD, chiar dacă are mai puţini aleşi locali, nu cred că acolo unde a avut candidaţi în alegerile locale a vorbit despre faptul că primarii şi consilierii sunt răi şi nu trebuie să primească atribuţii”, a mai spus şeful Executivului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata