EUR
4,84 RON
(+0.09%)
USD
4,10 RON
(+0.08%)
GBP
5,37 RON
(-0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.26%)
BGN
2,47 RON
(+0.3%)
BYN
1,67 RON
(+0.3%)
CAD
3,08 RON
(-0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,95 RON
(-0.23%)
JPY
0,04 RON
(-0.06%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,05 RON
(-0.06%)

50 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy – documentar

La 22 noiembrie 2013 se împlinesc 50 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy, cel de-al 35-lea preşedinte american (1961-1963).

 În ziua de 22 noiembrie 1963, preşedintele John F. Kennedy şi prima doamnă Jacqueline se aflau în Dallas, Texas. Vizita preşedintelui la Dallas a fost adăugată la turneul său la propunerea vicepreşedintelui Lyndon Johnson. În alegerile prezidenţiale din 1960, Kennedy fusese ales cu o diferenţă foarte mică faţă de contracandidatul său, Richard Nixon, iar realegerea din 1964 depindea în mare măsură de alegătorii conservatori din statele sudice.

Preşedintele şi soţia sa se aflau într-o maşină decapotabilă, în fruntea coloanei oficiale, fiind însoţiţi de guvernatorul statului Texas, John Connally (care a fost la rândul său grav rănit) şi soţia acestuia. La ora 12.30 (ora locală), când maşina prezidenţială a ajuns în Piaţa Dealey, s-au auzit trei focuri de armă. Primul şi-a ratat ţinta, al doilea l-a lovit pe Kennedy în spate şi i-a ieşit prin gât, iar al treilea glonte l-a nimerit direct în cap. Preşedintele a fost dus de urgenţă la spital, o jumătate de oră mai târziu fiind declarat mort.

În mai puţin de 80 de minute, a fost arestat şi asasinul. Lee Harvey Oswald (26 de ani), angajat temporar la depozitul de manuale şcolare al statului Texas, a fost prins în apropierea locului crimei şi a fost acuzat de asasinat. Presupusul atentator a negat continuu orice amestec. El n-a mai apucat să fie judecat, fiind, la rându-i ucis, două zile mai târziu, pe când era urcat în maşină pentru a fi transferat de la sediul poliţiei din Dallas la închisoare, autorul omorului fiind Jack Ruby, patronul unui club de noapte local.

Opinia publică locală, dar şi cea internaţională au suferit un şoc. În aceeaşi după-amiază, şcolile americane au fost închise, iar mai mult de jumătate din americani şi-au întrerupt activitatea obişnuită. Din momentul morţii preşedintelui, toate televiziunile importante din SUA şi-au întrerupt programul obişnuit şi au transmis numai ştiri timp de 70 de ore, fiind cea mai lungă transmisiune de acest fel de până atunci.

Funeraliile preşedintelui american au avut loc pe 25 noiembrie 1963, când a fost înmormântat la cimitirul de la Arlington, în apropiere de Washington, alături de ceilalţi membri ai familiei sale.

Un fapt extraordinar pentru acele vremuri, în plin Război Rece, a fost transmiterea ceremoniei înmormântării şi la Bucureşti. Totodată, pagini ample din cotidienele vremii, ‘România Liberă’ şi ‘Scânteia’, au fost dedicate acelui momen.

Deşi de-a lungul timpului s-au făcut numeroase speculaţii cu privire la adevăratul asasin, Lee Harvey Oswald a rămas autorul oficial al crimei. Investigaţia condusă de Comisia Warren (1963-1964), cea a Comitetului SUA pentru Asasinate (1976-1979) şi alte investigaţii guvernamentale au concluzionat că preşedintele a fost asasinat de Lee Harvey Oswald. Cu toate acestea, nici până în prezent misterul morţii preşedintelui american nu a fost elucidat.

Pe de altă parte, numărul cărţilor publicate de la moartea lui John F. Kennedy sunt estimate undeva la 40 000, alte zeci de lucrări fiind publicate în această toamnă, examinând mitul sub toate faţetele sale: asasinarea, viaţa privată, moştenirea, fotografiile de familie.

Cel de-al 35-lea şi cel mai tânăr preşedinte american John F. Kennedy s-a născut la 29 mai 1917, în Brookline, o suburbie din Boston, Massachusetts, într-o familie cu origini irlandeze. Tatăl său a fost Joseph Patrick Kennedy (1888-1969), un bogat om de afaceri şi ambasador al SUA în Marea Britanie între 1937 – 1940. Şi-a petrecut copilăria în oraşul natal alături de cei opt fraţi (trei băieţi şi cinci fete). După ce a urmat o şcoală primară particulară şi un an la o şcoală catolică din Canterbury (Connecticut), a fost înscris la un colegiu renumit, numit ‘Choate-Wallingford’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata