Noua insulă apărută la sud de Tokyo creşte văzând cu ochii

Noua insulă apărută acum două zile la circa 1.000 km sud de Tokyo creşte văzând cu ochii, potrivit informaţiilor şi imaginilor furnizate de autorităţile japoneze, preluate de AFP.

În timp ce miercuri avea formă circulară şi un diametru de 200 m, noua insulă, care nu a primit încă nume, s-a lungit, luând forma unui cartof, şi măsoară acum 400 m lungime şi 200 m lăţime, a declarat AFP un purtător de cuvânt al pazei de coastă.

Materiale de pe insulă erau aruncate joi la 900 m înălţime, faţă de 600 cu o zi înainte, semn că activitatea vulcanică ce a dat naştere insulei este foarte intensă, arată aceeaşi sursă. Paza de coastă a plecat în recunoaştere, să vadă ce se mai întâmplă cu bucata de pământ situată la circa 500 m de Nishinoshima, insulă nelocuită din arhipelagul Ogasawara.

Citeste si:  Spania este a treia cea mai vizitată ţară din lume, cu peste 60 de milioane de turişti

‘Se poate să mai crească deoarece craterul se întinde şi magma urcă’, a spus un specialist de la Centrul japonez de cercetări oceanografice.

Este prima oară în ultimii 40 de ani că o insulă apare în acea zonă. ‘Nou-născutul’ este totuşi fragil şi ar putea să nu mai fie vizibil din cauza valurilor. Acum două luni, în urma unui puternic seism, de 7,7 magnitudine, din Pakistan, a apărut brusc o insulă în Marea Arabiei, la sute de kilometri de epicentru.

În Japonia, pământ al seismelor şi vulcanilor, au avut loc patru-cinci apariţii de insule de la sfârşitul războiului Pacificului, dintre care una în 1986, care a dispărut în două luni, şi una în 1973, tot în apropiere de Nishinoshima. Ultima a fost în mare parte erodată de valuri, dar a rămas totuşi o parte vizibilă, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close