EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Postul – justificare, efecte şi recomandări

  • Cand este indicat sa postim?

Evident, in perioadele enumerate anterior.

In plus, daca reziduurile eliminate de intestine si prin transpiratie au un puternic miros neplacut, putem fi siguri ca suntem sau ca vom fi bolnavi, chiar daca boala nu s-a manifestat inca, fizic sau psihic. Mai ales atunci este indicat sa postim.

Mirosul corporal dezagreabil depinde foarte mult de hrana impura pe care o consumam, dar si de unele stari psihice prin care trecem (anxietate, furie, gelozie etc.). Mirosul unei persoane este astfel revelator pentru starea sa de sanatate si, sustin initiatii, pentru nivelul ei de evolutie spirituala.

 

  • Aspecte tainice ale postului

Postul cu apa: drumul cel mai sigur spre sanatate.

Ratiunile pentru care trebuie sa postim sunt mult mai profunde decat par a fi la prima vedere. Omul isi atrage nenorocirile asupra sa din cauza incalcarii, constiente sau nu, a legilor universale ale firii. Fiecare pacat sau greseala pe care a savarsit-o si-a lasat urma in noi, sub forma asa-numitelor reziduuri Karmice (legea Actiunii si Reactiunii sau, cu alte cuvinte „Cine seamana vant culege furtuna”).

Postind, aceste „impuritati” se elimina gradat si Lumina launtrica se va manifesta din ce in ce mai pregnant in noi. Astfel, vom deveni mult mai usori si mai fericiti. Ca urmare a abtinerii de la hrana, vom putea mai apoi sa ne abtinem cu usurinta de la sentimente si ganduri negative. In acest sens, Sfintii Parinti ne spun ca „fara infrangerea pantecelui nu este posibila ascensiunea spirituala”, indemnandu-ne sa „ne ostenim cu fapta buna pentru implinirea poruncilor”.

Comunitatea care tine post folosind un moment de sincronizare (de pilda, ziua de vineri a fiecarei saptamani) sau cu ocazia sarbatorilor religioase, da nastere unui camp energetic purificator si luminos, ce se expansioneaza catre celelalte fiinte, fiind generator de armonie si fericire.

Pentru multi pustnici, postul reprezinta un prilej de extaz Divin; intr-o impreuna faptuire, el ar putea vindeca individul, societatea si Universul. Indrazniti, miracolul se produce adesea dupa un anumit interval de zile de post.

 

  • Postul partial – trecerea catre postul negru

Pentru cine n-a postit niciodata, o zi cu apa, fara nici un fel de mancare, e greu de tinut. Pregatiti-va progresiv pentru post. Alegeti un aliment, din care mancati o zi intreaga portii mici. E prima faza de curatire a organismului. Alimentele care produc curatirea sunt: fructele, legumele, ierburile, gramineele, ceaiurile de plante.

Preparati, de pilda, o portie de orez fiert, din care mancati ori de cate ori va e foame. A doua zi, transformati morcovii, telina, sfecla rosie in suc, din care beti toata ziua, in portii mici. Dupa doua zile de adaptare, va va fi mai usor sa tineti o vinere neagra, bazata in exclusivitate pe apa. Daca va hotarati pentru fructe, evitati citricele, care stimuleaza secretiile gastrice ale stomacului, creand senzatia de foame.

Dr. Cristian Boerescu 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata