SUA: Drapelele în bernă, în memoria JFK, asasinat cu 50 ani în urmă

Toate drapelele vor fi coborâte vineri în bernă în SUA, în memoria celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, John F.Kennedy, asasinat în urmă cu 50 de ani şi care se află astăzi în Panteonul preşedinţilor americani, comentează France Presse.

‘Pentru a deplânge pierderea unui mare slujitor al statului, vizionar şi înţelept idealist’, drapelele de pe clădirile oficiale urmează să fie coborâte în bernă, a anunţat joi actualul lider de la Casa Albă, Barack Obama, proclamând ziua de 22 noiembrie drept ‘Ziua comemorării preşedintelui John F.Kennedy’.

Barack Obama i-a îndemnat să facă acelaşi lucru şi pe americani, care ridică frecvent drapelul înstelat în faţa caselor lor sau deasupra companiilor private.

Memoria lui JFK va fi celebrată vineri pe întreg teritoriul SUA prin servicii religioase, momente de reculegere sau lecturi publice.

La ora locală 12:30 (18h30 GMT), un minut de reculegere se va ţine la Dallas (Texas) exact la ora la care John F.Kennedy a căzut la 22 noiembrie 1963 în Dealey Plaza, sub gloanţele lui Lee Harvey Oswald, aşa cum a stabilit ancheta oficială a Comisiei Warren.

Citeste si:  Pledoarie pentru o extindere de tip “big bang” a zonei euro

Acest simpatizant comunist, de 24 de ani, a fost ucis două zile mai târziu de către proprietarul unui club de noapte din Dallas, Jack Ruby, lăsând să plutească misterul asupra circumstanţelor şi motivelor atentatului, care a şocat o lume întreagă.

‘Mitul Kennedy’, pentru totdeauna tânăr, frumos şi primul preşedinte în pas cu modernitatea, a rămas intact în inimile americanilor la jumătate de secol de la asasinarea sa.

Astfel, trei sferturi dintre americani l-au plasat pe ‘JFK’ în fruntea listei conducătorilor americani moderni care vor rămâne în Istorie ca figuri ‘remarcabile’ , în faţa lui Ronald Reagan şi Bill Clinton, potrivit unui sondaj Gallup.

Kennedy, născut într-o familie bogată şi influentă din Boston (nord-est), a fost cel mai tânăr preşedinte ales şi primul preşedinte catolic, încarnând o eră plină de speranţe pentru perioada intrată în istorie ca ‘baby boom’.

Citeste si:  Istoria se repetă: SUA îşi duce economia în haos, după reţeta japoneză din '97

În mandatul său, Istoria reţine înfruntarea cu Uniunea Sovietică în timpul ‘crizei rachetelor’, înfrângerea din Golful Porcilor, debarcarea ratată anticastristă în Cuba şi lansarea programului Apollo care va culmina cu trimiterea unui american pe Lună.

Declaraţia sa ‘Ich bin ein Berliner’ (‘Sunt un berlinez’), într-un moment în care Berlinul era divizat între Est şi Vest, şi afirmaţia sa memorabilă ‘Nu întreba ce poate face ţara ta pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ţara ta’, lansată în ziua învestirii sale, au intrat în memoria colectivă.

De asemenea, momentul anunţului şi imaginile cu preşedintele mort în limuzina decapotabilă, cu Jackie în taior Chanel de culoare trandafirie lângă el, toate fac parte din memoria colectivă.

JFK este îngropat în cimitirul militar din Arlington, într-o suburbie a Washingtonului, vizitat de aproape 3 milioane de persoane în fiecare an şi unde preşedintele Obama a depus miercuri o coroană de flori.

Citeste si:  Condiţiile candidaturilor şi procedura alegerii preşedintelui FIFA

La Dallas, supranumit ‘oraşul Urii’ în urma atentatului, urmează să aibă loc o ceremonie sobră de o oră în Dealey Plaza, ce va cuprinde lecturarea unor fragmente din discursurile preşedintelui Kennedy, rugăciuni şi muzica interpretată de militari din marină, corpul militar al preşedintelui şi un survol aerian.

Ceremonii comemorative se vor desfăşura în toate locurile legate de numele lui JFK: biblioteca prezidenţială JFK Library din Boston, muzeul JFK din Hyannis, locul de vacanţă al familiei, precum şi la Universitatea JFK din Pleasant Hill, în California.

O jerbă de flori va fi depusă la bustul său din Kennedy Center, marea sală de spectacole din capitala americană care îi poartă numele, înainte de un moment de reculegere. Zeci de emisiuni şi reportaje sunt programate vineri, în timp ce mai multe cărţi, filme şi documentare sunt difuzate deja de o săptămână în SUA pentru explorarea mitului legat de Kennedy. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close