EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Mihnea Costoiu, primul oficial român care vizitează Institutul de la Dubna în ultimii 25 de ani

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, s-a deplasat, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Federaţia Rusă, la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) Dubna, unde îşi desfăşoară activitatea şi 18 cercetători români.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN remis luni , vizita ministrului delegat Mihnea Costoiu este prima pe care un oficial român o efectuează în ultimii 25 de ani în acest institut, a cărui activitate ştiinţifică şi de cercetare este complementară activităţilor vizate prin operarea proiectului ELI-NP pe platforma Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horea Hulubei’ de la Măgurele.

„Oamenii de ştiinţă români care activează la Dubna şi-au exprimat satisfacţia că, după o perioadă de timp îndelungată, un demnitar al statului este interesat de activitatea lor, dar şi de problemele şi nevoile cu care se confruntă. Ministrul delegat Mihnea Costoiu şi-a notat toate chestiunile semnalate şi a dat asigurări că va face eforturi pentru a găsi soluţii după revenirea în ţară”, se arată în comunicat.

Programul, extins pe toată durata zilei de sâmbătă, a mai inclus întâlniri cu directori generali şi directori generali adjuncţi ai IUCN Dubna, respectiv vizitarea a trei laboratoare (reacţii nucleare, fizica neutronilor şi fizica energiilor înalte) şi a Complexului BETA (zona economică specială Dubna).

Discuţiile purtate au avut ca numitor comun creşterea participării româneşti cu specialişti şi integrarea unor companii din ţara noastră în activitatea IUCN Dubna.

‘Este una dintre participările din care România câştigă şi economic, şi din punct de vedere al resurselor umane. Un exemplu în acest sens îl poate reprezenta colaborarea cu Dubna în interiorul proiectului paneuropean Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP), în domeniul  metodelor şi aparaturii de detecţie a radiaţiilor nucleare şi a metodelor de analiză a datelor experimentale’, a declarat ministrul Mihnea Costoiu, conform comunicatului de presă.

De asemenea, au fost abordate subiecte de interes comun precum identificarea unor formule de colaborare în vederea pregătirii tinerilor cercetători şi de comunicare permanentă, operativă şi transparentă, concentrarea eforturilor pentru extinderea bazelor experimentale şi promovarea acestora în sfera europeană, atragerea investiţiilor mediului privat în cercetare, precum şi creşterea numărului de beneficiari ai rezultatelor cercetării aplicate.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a efectuat în perioada 22-25 noiembrie o vizită în Federaţia Rusă, pe agenda deplasării aflându-se şi o întrevedere bilaterală cu omologul său rus, Dmitry Livanov, precum şi discutarea protocolului de cooperare dintre cele două state pentru derularea în comun a proiectelor de cercetare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata