EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(+0.09%)
GBP
5,73 RON
(-0.03%)
CHF
4,52 RON
(-0.01%)
BGN
2,45 RON
(-0.31%)
BYN
2,01 RON
(+0.09%)
CAD
3,34 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,93 RON
(-0.12%)
JPY
0,04 RON
(-0.03%)
CZK
0,19 RON
(-0.11%)
INR
0,06 RON
(+0.04%)

 

Bruxelles-ul cere SUA să-şi modifice legislaţia privind protecţia datelor

Comisia Europeană a somat, marţi, Statele Unite ale Americii să permită cetăţenilor UE să obţină despăgubiri în cazul utilizării abuzive a datelor lor personale, prin modificarea legislaţiei americane până în vara lui 2014, cu riscul aplicării de sancţiuni, transmite AFP.

Vicepreşedinta Comisiei Europene Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, cetăţenie şi drepturi fundamentale, a transmis acest mesaj în cadrul întâlnirii avute, la Bruxelles, cu o delegaţie parlamentară americană condusă de senatorul Christopher Murphy, preşedintele Subcomitetului pentru afaceri europene.

‘Am transmis clar că la Comisia Europeană se aşteaptă ca administraţia SUA să dea curs angajamentului său politic de întărire a drepturilor cetăţenilor nerezidenţi din Statele Unite, mai ales cu posibilitatea de a obţine reparaţii în justiţie în cazul folosirii abuzive a datelor lor personale’, a anunţat Reding într-un comunicat. ‘Am arătat în mod clar că Europa aşteaptă modificări legislative cât mai repede, înainte de vara lui 2014’, a precizat oficialul european.

Reding s-a arătat rezervată asupra posibilităţii suspendării acordului ‘Safe Harbour’, un ansamblu de principii de protecţie a datelor personale publicate de Departamentul de Comerţ american la care companiile stabilite în SUA aderă pentru a putea primi date cu caracter personal provenind din UE. ‘Îmi pun întrebarea: este cu adevărat +safe+? Voi vedea dacă datele cetăţenilor europeni sunt cu adevărat protejate cu acest acord sau trebuie luate măsuri’, declara la 19 iulie Viviane Reding într-un interviu acordat AFP.

Comisarul european pentru justiţie a decis să formuleze 13 recomandări pentru modificarea ‘Safe Harbour’, care vor fi publicate, miercuri, în cadrul unei ‘comunicări foarte politice’ privind relele practici americane în materie de colectare şi utilizare a datelor cu caracter personal ale cetăţenilor din UE sub pretextul securităţii naţionale, a precizat o sursă europeană.

Vicepreşedinta Comisiei Europene doreşte să ajungă la un acord general cu SUA privind protecţia datelor care să fie finalizat în vara lui 2014, înainte de încheierea mandatului său. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata