Izolaţie termică inovatoare dintr-un material de când lumea: lâna de oaie

Nemulţumiţi de preţurile mici pe care le obţin din comercializarea lânii, crescătorii de oi s-ar putea asocia într-o afacere de succes ce le va rotunji veniturile: o fabrică de izolaţii din lână. Folosit la casele ecologice şi nu numai, acest tip de izolaţie este foarte căutat în ţările occidentale precum Marea Britanie sau Franţa, mai ales că materialul este biodegradabil şi nu provoacă alergii, conform agrointel.ro.

În România nu există încă nici o fabrică în care lâna să fie transformată în izolaţie, dar o astfel afacere este pe cale să ia naştere la Telega, Prahova. Lucian Stanciu, tânărul care a avut această idee, a primit o finanţare de 32.000 de euro în cadrul unui concurs de implicare socială organizat de Petrom, iar în făbricuţa de izolaţii vor lucra circa 10 angajaţi, toţi localnici.

Citeste si:  Cum să izolăm casa în mod ecologic - 5 idei practice

”Misiunea organizaţiei IZO-MIORIȚA este de a produce şi comercializa izolatori fonici si termici, din lână de oaie, de cea mai înaltă calitate. Pentru început, vom fi primii din România care vor produce izolatori termici şi fonici 100% naturali (folosind resursele locale şi finantare 100% românească). Organizaţia îşi propune să devină un centru al (re)dezvoltării unei industrii româneşti bazate pe lână de oaie. Pe termen lung ne propunem să fim principalii procesatori de lână de oaie din zona Europei de Est”, arată Lucian Stanciu în prezentarea proiectului său de business.

Citeste si:  Bogdan Drăgoi: Suma netă disponibilă pentru reîntregirea salariilor este de 1,5 miliarde lei

Tânărul a ales Telega pentru că este locul de naştere al bunicilor şi părinţilor săi.

”Am avut ocazia astfel să îmi dau seama de potenţialul uriaş al unei resurse simple: lâna. În această zonă există deja o reţea socială de încredere şi materie primă din belşug, oieritul fiind una dintre îndeletnicirile principale ale localnicilor. Deasemenea, există şi infrastructura necesară aprovizionării şi distriburii, plus apropierea de oraşul Galaţi, o primă piaţă de desfacere importantă”, şi-a gândit Lucian strategia de vânzare a lânii prelucrate.

La nivel mondial, izolaţiile din lână sunt la  mare căutare şi oferă nu doar un confort termic, dar şi unul fonic. Un alt aspect important pentru care acest material biodegradabil este popular este faptul că nu prezintă nici un risc pentru sănătate.

Citeste si:  Un bulgar a tăiat cablul unui alpinist utilitar pentru că îl deranja zgomotul

Prelucrarea materialului este simplă şi constă în presarea mecanică a lânii, care se comercializează apoi sub formă de baloţi sau frânghii. Cu un preţ mult mai mare decât al vatei minerale, izolaţia naturală este ideală pentru casele ecologice din lemn şi poate reprezenta un profit frumuşel pentru o fermă de oi.

Reportaj la o fermă de oi din Oregon care produce şi izolaţii din lâna animalelor

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata