EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

UE decide revizuirea directivei europene privind restituirea operelor de artă furate

Miniştrii educaţiei şi culturii din ţările membre ale UE au ajuns, marţi, la un acord de principiu pentru revizuirea legislaţiei europene actuale privind restituirea operelor de artă luate ilegal din statele membre, transmite EFE.

‘Cei 28’ au ajuns la un acord general cu privire la propunerea de directivă, în cadrul Consiliului UE pentru Educaţie, Tineret, Cultură şi Sport, desfăşurat la Bruxelles, a anunţat preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Noua reglementare, care va trebui aprobată de statele membre şi de către Parlamentul European, va înlocui actuala directivă în vigoare din 1993. Noua reglementare se va aplica în cazul operelor culturale considerate ‘valori naţionale’ care au fost scoase ilegal dintr-un stat membru şi care au fost descoperite într-o altă ţară din UE, deşi acest lucru va fi valabil numai de la data intrării în vigoare a directivei anterioare.

Obiectivul noii reglementări este de a ‘îmbunătăţi eficienţa’ sistemului actual şi de a ‘garanta restituirea în condiţii de siguranţă’ a obiectelor scoase din ţară, a anunţat preşedinţia lituaniană a UE într-un comunicat de presă.

De asemenea, miniştrii au adoptat o serie de concluzii privind asigurarea libertăţii şi pluralismul mediilor de comunicare, drepturi prezentate ca ‘fundamentale’ atât pentru a proteja democraţia cât şi pentru a facilita creşterea economică. Documentul subliniază importanţa protejării ‘transparenţei’ privind proprietarii de media şi ‘garantarea protecţiei jurnaliştilor faţă de influenţele politice şi economice nejustificate’, precumşi protejarea confidenţialităţii surselor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata