BNR va demara un control la CEC Bank în cazul creditului acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu

Banca Naţională a României va demara un control la CEC Bank pentru a analiza conformitatea creditului acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu, a declarat, joi, şeful Direcţiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză, la seminarul EU-COFILE.

„Controlul se poate efectua fie ca urmare a unei autosesizări a BNR, în situaţia în care impactul pe bancă ar fi foarte puternic şi banca ar avea de suferit din cauza aceasta, fie ca urmare a unei solicitări. Această solicitare s-a făcut de către Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar al băncii. Eu am primit solicitarea ieri (miercuri – n.r.)’, a spus Cinteză.

Citeste si:  Comisia Europeană a aprobat capitalizarea CEC Bank cu 940 milioane de lei

Potrivit acestuia, controlul va demara cel mai probabil săptămâna viitoare, termenul prevăzut pentru finalizare fiind 9 decembrie.

„Acesta este un control de conformitate care presupune o verificare mai aprofundată pe care noi o facem doar atunci când constatăm că verificările pe riscuri impune o astfel de verificare şi cred că se va finaliza înainte de 9 decembrie, termenul prevăzut. Rezultatul va fi discutat doar în limitele prevăzute de lege. Anume, se va limita doar la a informa dacă acordarea creditului a fost făcută corect sau dacă au fost constate abateri’, a explicat Cinteză.

Citeste si:  Statele Unite și Japonia anunță semnarea unui acord comercial bilateral

Şeful Direcţiei de Supraveghere a BNR susţine că, în situaţia CEC Bank, acest credit este unul cu impact mic, însă, în cazul unei bănci mai mici, impactul ar fi fost mai mare.

El a adăugat că la CEC Bank s-a încheiat de curând un control conform planificării, iar ponderea neregulilor găsite se află mult sub media pe sistem.

Alpha Bank România, împreună cu Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor, a organizat cea de-a 13-a ediţie a seminarului EU-COFILE. Evenimentul are loc în perioada 26 – 30 noiembrie, la Sinaia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close