EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

CE a prelungit cu două săptămâni termenul de predare a informaţiilor privind proiectul Roşia Montană

Comisia Europeană a prelungit cu două săptămâni termenul până la care România trebuie să trimită la Bruxelles, prin sistemul EU Pilot, informaţiile solicitate de executivul comunitar despre proiectul minier Roşia Montană, a declarat joi, Joseph Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik.

Termenul iniţial pentru trimiterea informaţiilor solicitate autorităţilor române era 22 noiembrie şi a expirat în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute.

‘CE a acordat o extindere /a termenului/ pentru autorităţile române până la finalul săptămânii viitoare. Cazul este complicat şi sensibil, iar din acest motiv este nevoie de mai mult timp. În stadiul actual, nu putem preciza cât de mult va dura să realizăm o evaluare, dar vom face acest lucru cât de curând posibil’, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Ministrul român al mediului, Rovana Plumb, a discutat cu comisarul Potocnik despre dosarul Roşia Montană la 3 octombrie, cu prilejul ultimei vizite pe care a efectuat-o la Bruxelles.

‘Termenul-limită pe care-l are România pentru a răspunde prin ‘EU Pilot’ este 22 noiembrie. Ministrul /Rovana/ Plumb a dat asigurări că termenul va fi respectat’, a declarat la momentul respectiv Joseph Hennon.

Rovana Plumb afirma la 1 octombrie, în cadrul unui briefing de presă desfăşurat tot la Bruxelles, că informaţiile solicitate de CE privind proiectul minier de la Roşia Montană sunt ‘în pregătire’ şi că vor fi transmise ‘conform procedurii europene, prin EU Pilot’.

‘EU Pilot’ este un sistem conceput de CE pentru a gestiona solicitările de informaţii şi plângerile cetăţenilor şi întreprinderilor care ridică o problemă legată de aplicarea corectă a legislaţiei UE. Sistemul este utilizat atunci când este necesară o clarificare din partea statelor membre a situaţiei de fapt sau de drept. Statele membre trebuie să furnizeze explicaţii sau soluţii într-un interval de timp scurt, inclusiv acţiuni de remediere în cazul încălcării legislaţiei UE. Serviciile specializate ale Comisiei analizează toate răspunsurile statelor membre, putând fi apoi adoptate măsuri suplimentare pentru aplicarea legislaţiei UE, dacă este necesar.

Reprezentantul CE la o dezbatere de la sfârşitul lunii septembrie din Comisia de mediu a PE privind tehnologiile pe bază de cianuri în minerit a afirmat că executivul comunitar a solicitat unele informaţii privind proiectul minier Roşia Montană de la autorităţile române, pentru a verifica dacă cerinţele din directiva UE privind gestionarea deşeurilor sunt respectate. El a precizat că până când autorităţile române nu vor furniza aceste informaţii, CE nu le poate răspunde eurodeputaţilor care i-au cerut să se pronunţe dacă proiectul de la Roşia Montană respectă sau nu legislaţia UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Mimi spune

    Mi se pare foarte corect ca UE sa verifice aplicarea legislatiei europene si a normelor de siguranta. Dar, daca avizul lor va fi pozitiv, ar trebui sa inceapa exploatarea, indiferent ce vocifereaza unii sau altii. Nu avem niciun motiv sa respingem un proiect de investitie care respecta toate normele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata