Descentralizarea nu va reduce costurile, plăţile de la Bucureşti se păstrează până în 2017. Se va descentraliza doar decizia de cheltuire a banilor

Descentralizarea nu va reduce costurile cu personalul, funcţionarea şi achiziţia de bunuri şi servicii – rezultă din anexele care însoţesc şi fundamentează Legea pe care guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, scrie capital.ro.

Documentele vin în contradicţie cu explicaţiile guvernamentale care justifică măsura descentralizării şi ele arată că, pentru următorii 5 ani (până în 2017 inclusiv), sumele vor fi virate integral de la centru, în exact acelaşi coantum cu anul 2013.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, “Secţiunea a 4-a, Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani)”, legea va aduce următoarele modificări ale cheltuielilor bugetare: de la bugetul de stat pleacă 661,154 de milioane de lei (346,635 de milioane de lei reprezentând cheltuieli de persoanl şi 314,519 milioane de lei însemnând cheltuieli cu bunuri şi servicii). Aceşti bani se regăsesc simetric în bugetele locale, iar situaţia este estimată, la virgulă, pentru anii 2014, 2015, 2016 şi 2017, perioada cuprinsă în nota de fundamentare.

Citeste si:  Scutirea de taxe pentru salariul minim şi impozitarea cu 90% a pensiilor speciale

În afara estimărilor prezentate verbal de premier (reducerea cheltuielilor cu 10%, după elaborarea standardelor de cost) nu există nicio altă referire, niciun alt calcul de impact care să arate cum ar putea fi realizată o eventuală diminuare a acestor costuri.

Practic, se descentralizează numai decizia pe o situaţie similară cu cea actuală, însă costurile se vor păstra încă 5 ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close