EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

România participă la Eurosur pentru că din punct de vedere „juridic” face parte din spaţiul Schengen

România şi Bulgaria vor aplica pe deplin sistemul de supraveghere a frontierelor (Eurosur) începând de luni pentru că ‘juridic şi teoretic’ fac parte din spaţiul Schengen din momentul aderării la Uniunea Europeană (UE), a declarat luni Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Întrebat cum comentează faptul că România şi Bulgaria vor trebui să protejeze frontierele Schengen în condiţiile în care unele state nu consideră binevenite aceste state în zona de liberă circulaţie, Michele Cercone a răspuns că, ‘juridic vorbind, România şi Bulgaria sunt membre ale spaţiului Schengen’.

‘Există o parte a acquis-ului Schengen care priveşte eliminarea controalelor la frontierele interne care nu se aplică’, din cauza faptului că nu există încă unanimitate în Consiliul UE privind o decizie în acest sens, a precizat purtătorul de cuvânt în cadrul briefingului cotidian al Comisiei Europene. ‘Dar teoretic şi juridic, cele două ţări sunt parte a zonei Schengen şi sistemul Eurosur se va aplica pe deplin în cele două ţări de astăzi’, a adăugat el.

‘Din momentul în care fac parte din UE, toate ţările, cu excepţia celor care au decis în prealabil să nu facă parte din zona Schengen, sunt considerate părţi ale zonei Schengen şi acquis-ul Schengen se aplică. În cazurile specifice, când este vorba de aplicarea acquis-ului Schengen care priveşte eliminarea controalelor la frontierele interne, trebuie o decizie în unanimitate a statelor membre’, a mai spus Michele Cercone.

El a ţinut să sublinieze că nu există nicio legătură între definiţia juridică a condiţiilor de apartenenţă la spaţiul Schengen şi decizia care trebuie luată în unanimitate de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) privind eliminarea controalelor interne pentru România şi Bulgaria.

‘Este o decizie care trebuie luată de Consiliu şi am transmis clar ce părere avem’, a insistat purtătorul de cuvânt, referindu-se la faptul că mai mulţi membri ai CE, în frunte cu preşedintele Jose Manuel Barroso, au afirmat în repetate rânduri că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la zona de liberă circulaţie.

Chestiunea aderării la Schengen a celor două state se va afla pe agenda Consiliului JAI de joi şi vineri, însă pentru moment nu s-a stabilit definitiv dacă va fi supusă aprobării miniştrilor de interne o decizie în acest sens sau va avea loc doar o dezbatere de orientare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata