EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Blănculescu: România va intra în luna ianuarie cu un deficit de încredere în ceea ce priveşte percepţia internaţională

Neaprobarea Memorandumului cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană de către preşedintele Traian Băsescu reprezintă mai degrabă o acutizare a luptei politice, decât un element care să ţină cont de logica economică şi financiară, iar pierderile pe care le va suferi economia românească vor fi „înmiit mai mari” pentru că România va primi o lovitură asupra credibilităţii sale pe piaţa externă, consideră analistul economic, Ionel Blănculescu.

„Ne aflăm în faţa acutizării luptei politice. Practic, s-a trecut o frontieră pe care nimeni până acum nu a îndrăznit să o treacă şi anume frontiera economică şi financiară. Din câte ştiu este primul memorandum respins. În momentul în care lupta politică depăşeşte această ultimă frontieră, impactul este direct asupra populaţiei şi asupra companiilor. Pierderile pe care le va suferi economia românească vor fi înmiit mai mari decât aşa-zisele pierderi pe care le-ar suporta populaţia şi companiile plătind acei şapte cenţi pe litru acciză suplimentară. O parte din acea sumă o vor absorbi companiile petroliere. În primul rând, este vorba de o lovitura asupra credibilităţii României pe piaţa externă în faţa potenţialilor investitori, având în vedere că suntem o ţară care a încheiat un acord şi la prima evaluare nu este în stare să îşi respecte obligaţiile”, a declarat, luni, Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului şi proprietarul unei companii de consultanţă financiară.

Acesta a precizat că nu va mai avea loc aprobarea memorandumului în board-ul FMI pe 18 decembrie, iar acest lucru înseamnă că România va intra în luna ianuarie cu un deficit de încredere în ceea ce priveşte percepţia internaţională.

„Acest lucru se va vedea economic prin scumpirea finanţării externe, prin oprirea unor potenţiale investiţii străine în România şi punerea în stand-by a unor proiecte care erau planificate, având în vedere situaţia neclară a bugetului pe anul 2014. Acest memorandum reprezenta un document primar pentru bugetul care se va aproba. Dacă memorandumul nu este aprobat, acciza nefiind aprobată, nici bugetul nu poate fi construit pe acea acciză şi nici acesta nu va fi aprobat. Lipsa bugetului pe 2014, cu lovitura de încredere dată României pe plan internaţional prin creşterea costurilor resurselor atrase, şi nu numai a acelora de stat ci şi a celor private, toate însumate vor conduce la un efect înmiit faţă de acea aşa zisă povară din acciză. Neavând un efect economic această măsura de neaprobare a memorandumului reprezintă o acutizare a luptei politice decât un element care să ţină cont de logica economică şi financiară”, a explicat Blănculescu.

În opinia analistului economic, dimensiunea fundamentală a statului în ceea ce priveşte politica fiscală este de a aplica impozite şi taxe, acestea fiind „precepte obligatorii care nu depind nici de dorinţa populaţiei sau a companiilor şi nici de voinţa lor”.

„În momentul în care se creează o singură breşă, cum este cea din momentul actual, se transformă într-un precedent periculos. Dacă Guvernul ar renunţa la taxa de 7 cenţi s-ar crea un precedent extrem de periculos ceea ce va permite ca orice funcţie politică să se declare din punct de vedere electoral împotriva unor astfel măsuri pe care statul le face. Niciodată nu trebuie să existe funcţii politice care să se opună politicii fiscale a statului, pentru că întotdeauna politicul va tinde să anuleze sau să micşoreze anumite taxe pe motive electorale, în condiţiile în care statul funcţionează pe o infrastructură bazată pe taxe şi impozite”, a adăugat Blănculescu.

Potrivit sursei citate, Guvernul nu va accepta în niciun fel crearea unui precedent în politica fiscală a României, „cu orice riscuri”, iar această taxă va rămâne, chiar dacă va avea o întârziere de 2-3 luni de zile.

„Eu cred că peste 2-3 luni această taxă va rămâne. Guvernul nu va accepta în niciun fel crearea unui precedent în politica fiscală a Romaniei, nu are cum să renunţe, nu are voie. Nu cred că Guvernul va accepta crearea unui precedent, cu orice riscuri, dar vor fi două-trei luni întârziere, până când toate procedurile constituţionale şi mai puţin constituţionale vor conduce la această soluţie, dar România va plăti un preţ, iar acest preţ va fi plătit şi de populaţie, dar şi de companii”, a mai arătat Ionel Blănculescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

„Subiectul este legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de către Guvern. (…) Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea la obligaţiile pe care şi le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi. Nu-mi voi asuma această măsură pe care o consider împotriva şanselor de relansare a economie„, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata