EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Cinci asociaţii din sectorul lemnului cer retragerea din Parlament a proiectului de modificare a Codului Silvic

Cinci asociaţii de profil din domeniul forestier cer retragerea proiectului de modificare a Codului Silvic din dezbaterea parlamentară şi refacerea actului normativ, în urma unor dezbateri reale cu organizaţiile reprezentative ale proprietarilor de păduri, administraţiei silvice private, sectorului de exploatare şi prelucrare a lemnului, Romsilva, cu organizaţiile prestatorilor de servicii şi asociaţiile de mediu.

„Solicităm adoptarea unei Strategii Forestiere Naţionale, în care să stabilim pentru o perioadă medie (10 ani) ce vrem să facem cu pădurile României; strategie în care să avem indicate sursele de finanţare, care sa fie agreată şi de celelalte ministere cu care interacţionăm pe anumite segmente, pentru a stabili ce acte normative ne sunt necesare astfel încât să nu mai modificăm legislaţia de fiecare dată când se schimbă ministrul sau Guvernul„, arată asociaţiile, într-o Rezoluţie, remisă, luni.

Potrivit semnatarilor documentului citat, campania mediatică lansată de ministrul de resort, Lucia Varga, pentru a susţine proiectul de modificare a Codului Silvic are un singur merit, respectiv acela de a fi readus în atenţia publică problematica pădurilor. ‘Alimentarea presei cu relatări privind tăierile ilegale – problema reală şi dureroasă a sectorului – a prezentat numai aspectul senzaţional, excluzând din dezbatere cauzele tăierilor ilegale şi problematica complexă a sectorului silvic’, afirmă sursa citată.

Aceştia arată că „noua legislaţie silvică s-a făcut cu ignorarea propunerilor şi expertizei organizaţiilor reprezentative ale proprietarilor de păduri, ocoalelor private, Romsilva, organizaţiilor sectorului de exploatare şi prelucrare a lemnului, asociaţiilor prestatorilor de servicii silvice, astfel că acest proiect legislativ nu oferă soluţii reale şi eficiente. Textul proiectului de lege este rezultatul unor pseudo-dezbateri şi propune pseudo-măsuri pentru problemele grave ale sectorului forestier; rezultatul va fi contrar celui scontat: vom asista la creşterea tăierilor ilegale şi a evaziunii în sectorul forestier”.

Asociaţiile solicită, de asemenea, retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern privind circulaţia pe drumurile publice a materialului lemnos, aşa cum a fost adoptat în şedinţa de Guvern din 16 octombrie, diminuarea restricţiilor legislative şi reducerea fiscalităţii excesive la care sunt supuşi proprietarii privaţi de pădure.

Rezoluţia cere alocarea echitabilă a fondurilor europene în viitorul Plan National de Dezvoltare Rurală – PNDR pentru activitatea din domeniul forestier.

„În baza principiilor de legalitate, eficienţă şi transparenţă a utilizării fondurilor europene, solicităm Autorităţii de Management din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să ne transmită criteriile şi modul de calcul utilizate în alocarea fondurilor prin PNDR 2014-2020. De asemenea, solicităm Autorităţii de Management din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi factorilor decizionali din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice să organizeze consultări reale cu reprezentanţii sectorului forestier şi industriei lemnului, pe tema alocării fondurilor PNDR 2014-2020”, se arată în document.

Rezoluţia a fost semnată de Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva, Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR, Asociaţia Administratorilor de Păduri – AAP, Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură – APPSS şi Forestry&Fordaq. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata