EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

E scris pe tricolor unire?

Ziua Naţională serbată anul acesta cu mult festivism va fi tristă amintire pentru România. Printr-o serie de acţiuni ordonate de către guvernanţi sau de reprezentanţii acestora în teritoriu, românilor li s-a reaminti că 1989 nu este atât de departe pe cât îşi închipuie.

În acest sens, cel mai elocvent moment a fost cel de la Bacău, unde jandarmeria a sancţionat dur delictul de opinie al celor care au îndrăznit, de Ziua Naţională, să afişeze un banner pe care era scris “Adevărata Românie se află în stradă, nu la microfon”.

Dănuţ Dudu

 

Un mesaj care apărea în cadrul manifestaţiei organizate de oficialităţile locale în piaţa Tricolorului din Bacău cu ocazia Zilei Naţionale a României. Faptul că grupul respectiv este unul şi acelaşi cu cel care a manifestat împotriva proiectului Roşia Montana are, în acest moment, prea puţină importanţă.

Ceea ce contează realmente este că reacţia jandarmilor şi, implicit, a oficialităţilor readuce în memorie modul în care Partidul Comunist sancţiona la fel de prompt şi dur delictul de opinie.

Faptul că un grup de manifestanţi şi-au exprimat deschis propria opinie vis-à-vis de cei care au organizat manifestările respective este, în ultimă instanţă, un delict de opinie care a deranjat vizibil oficialităţile băcăuane.

Reacţia acestora a fost pe măsura “deranjului psihic” provocat de respectivul banner: jandarmeria a primit ordin să “neutralizeze” grupul de zurbagii (deşi aceştia nu au făcut decât să afişeze bannerul fără a se manifesta vocal) şi i-au urcat, de urgenţă, în dube. Ajunşi la secţie, aceştia au fost interogaţi şi li s-au întocmit procese verbale de sancţiune conform prevederilor legale.

Prevederile legale care justifică reacţia autorităţilor şi jandarmeriei sunt cuprinse în Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice (Republicată în M. Of. nr. 888 din 29 septembrie 2004). Conform articolului 12 al respectivului act normativ organizatorii adunărilor publice sunt obligaţi, printre altele, “să ia măsuri pentru îndepărtarea participanţilor care, prin modul de manifestare, tulbură ordinea şi liniştea publică, iar când aceştia nu se supun, să îi semnaleze organelor de poliţie”.

Probabil că din punctul de vedere al oficialităţilor care au organizat respectivul miting, faptul că unii manifestanţi au avut curajul să afişeze respectivul banner a “tulburat ordinea şi liniştea publică” a organizatorilor. În consecinţă, aceştia intră sub incidenţa articolului 13 aliniat b conform căruia participanţii la adunările publice sunt obligaţi “să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale”.

Cu alte cuvinte, grupul cu pricina a incitat manifestanţii să perturbe desfăşurarea normală a manifestaţiei, manifestanţi care însă şi-au văzut în continuare de treabă fiind preocupaţi cu fluturarea tricolorului şi ascultarea, cu jumătate de ureche, a discursurilor monotone ale oficialităţilor.

Dar, unde-i lege nu-i tocmeală şi vexaţi, organizatorii, au trecut, probabil, la următorul nivel de evaluare al grupului recalcitrant: încadrarea acestuia în prevederile articolului 14 conform căruia “este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legătură cu adunările publice organizate să se infiltreze în rândul demonstranţilor, cu scopul de a tulbura normală desfăşurare a acestora”.

Fără a le cunoaşte însă cetăţenia “oponenţilor regimului” încadrarea în acest articol de lege este însă mai mult decât discutabilă: suntem convinşi că toţi au cetăţenie romană şi au venit să participe la manifestările publice organizate pentru a serba Ziua Naţională a României. În aceste condiţii, oficialităţile ar trebui, în primul rând, să răspundă la întrebarea: sunt membrii grupului oponent români? Dacă da, de ce au fost împiedicaţi să facă parte din masa de români care au participat la respectivele manifestări?

Faptul că aceştia au avut curajul de a-şi expune public propriul punct de vedere îi face mai puţin români decât ceilalţi care nu au fost “disciplinat” de jandarmi? Sau în România delictul de opinie te transformă imediat într-un apatrid? În cazul acesta ştim destui colegi de breaslă care ar trebui, a priori, să îngroaşe rândurile apatrizilor luptându-se pentru această „onoare” cu membrii actualei opoziţii politice.

Revenind la ceea ce s-a întâmplat la Bacău, intervenţia jandarmilor a fost, indiscutabil, determinată de ordinul reprezentanţilor guvernului în teritoriu.

Conform articolului 19 al Legii 60 “Intervenţia în forţă (a jandarmeriei, n.n.) va fi aprobată de prefect sau de înlocuitorul acestuia la solicitarea comandantului forţelor de jandarmi care asigură măsurile de ordine publică la locul adunării publice”.

Dacă nu a existat un astfel de ordin, conducerea jandarmeriei ar trebui să expliciteze măsurile luate deoarece, conform prevederilor aceluiaşi articol, “aprobarea intervenţiei în forţă nu este necesară în cazul în care asupra forţelor de ordine se exercită violenţe care pun în pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestora ori a altor persoane sau când există indicii temeinice că participanţii pregătesc sau au comis o faptă ilegală”.

Probabil că Jandarmeria va încerca să se ascundă în spatele articolului 17 care stipulează că “în cazul în care adunările publice îşi pierd caracterul paşnic şi civilizat, poliţia şi trupele de jandarmi vor interveni pentru împiedicarea sau neutralizarea manifestărilor ce tulbură grav ordinea şi liniştea publică, pun în pericol viaţa, integritatea corporală a cetăţenilor, a trupelor de ordine sau ameninţă cu devastări ori distrugeri de clădiri şi alte bunuri de interes public său privat”.

Putem vorbi în cazul de la Bacău de tulburare gravă a ordinii şi liniştii publice, punerea în pericol a vieţii cetăţenilor sau a trupelor de ordine, de deteriorări sau distrugeri? Indiscutabil nu! În consecinţa, singura justificare a ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Tricolorului de la Bacău ţine doar de un “banal” delict de opinie, iar sancţiunile aplicate “dizidenţilor” nu fac altceva decât să se circumscrie aceluiaşi scenariu legislativ citat până aici.

Iar, pentru a nu crea confuzii, să-l cităm pe unul dintre ocupanţii temporari ai dubei jandarmeriei care, într-un comentariu postat pe site-ul www.hotnews.ro, sublinia:

Dragi români de pretutindeni, astăzi băcăuanii au suferit poate cel mai mârşav atac împotriva dreptului la exprimare. Aşa cum s-a spus în unele comentarii, noi nu am protestat pentru RoşiaMontana. Noi am fost săltaţi de către jandarmi (cu forţa) pentru că am avut curajul să arătam oficialităţilor un adevăr crunt: Adevărata România e în stradă nu la microfon. Acest adevăr a durut atât de tare încât bannerul a putut fi ţinut la vedere doar un minut. Imediat jandarmii au intervenit cu forţa şi 7 dintre noi au fost urcaţi în dube şi duşi la secţia de poliţie. Acolo am primit fiecare câte o amendă de 500 lei pe care o vom contesta. Mai mult, vom depune plângere penală la Parchet împotriva jandarmilor pentru lipsire de libertate şi abuz în serviciu”.

Dănuţ Dudu

Citește și
4 Comentarii
 1. Suciu Florin spune

  Fiind unul din cei 7 (numar magic sau predestinat?) si autorul comentariului din finalul articolului dati-mi voie sa laud acest articol al domnului Danut Dudu. Nu fac asta ca „sa ma pun bine” cu dansul. Cu siguranta nu are nevoie de laudele mele pentru a vedea abuzurile din Romania. Ci laud cel mai aproape de realitate articol vizavi de acest subiect pe care l-am citit pana acum. Pentru mine asta inseamna profesionalism.

  De aceea nu voi putea sa mai adaug si altceva pentru a reda mai exact acele evenimente de pe 1 decembrie 2013.

  Doar o concluzie in final: „Dreptul la libera exprimare exista in Romania in acest fel: poti spune orice, oricum DAR nu oriunde.

 2. Florin Radu spune

  Of Doamne, câte legi, articole şi paragrafe!
  Mă bucur că are cineva are răbdare să le ia la bani mărunţi.

  Acţiunea jandarmilor a început discret înainte de a veni oficialităţile la microfon; ne-au rugat să strângem steagurile şi toate celelalte lucruri pe care era simbolul Uniţi salvăm. Motivul, pentru că li s-a cerut unul, a fost „pentru că nu e OK”. Unii dintre noi s-au conformat, alţii şi-au pastrat tricourile cu care erau îmbrăcaţi.
  Ne-au „tolerat” apoi dar ne-au urmărit şi ne-au şi filmat îndeaproape, pe fiecare dintre cei din grup, pe toată durata manifestării, timp în care noi, o mână de oameni, am fluturat in liniste drapelele romanesti. Momentul afişării bannerului care a coincis cu finalul adunării şi plecarea oficialităţilor a declanşat „intervenţia în forţă”.

  Mai întâi au fost luaţi cei care aveau bannerul, apoi cineva a ordonat „ia-i şi pe cei cu steaguri”(am auzit asta pe o înregistrare video). Cu steaguri (încă odată, drapelul tricolor fără nici un alt însemn) rămăsesem eu şi un alt „coleg de proteste”. Am cerut celui care mă apucase de mână şi mă împingea spre dubă să se legitimeze şi să-mi spună care e motivul pentru care mă bruschează dar nu am primit nici un răspuns articulat.
  La secţie ne-au cerut buletinele şi au verificat datele celor care nu-l aveau, după care au căutat îndelung pe nişte foi printate (bănuiesc că era legea 60/91) şi fiecare dintre cei care au completat procesele verbale a scris o povestioară care avea o vagă legatură cu realitatea. Concluzia generală e că am refuzat să plecăm de acolo la cererea lor şi că am afişat un banner care nu avea legătură cu ziua naţională.

  Partea hazlie, la secţie, unul dintre jandarmi a ieşit pe hol şi l-a întrebat pe unul dintre noi dacă suntem pro sau contra exploatării de la Roşia Montană. Aşa, ca să ştie şi ei ce au de scris în procesele verbale. N-or fi înţeles ce înseamnă „Uniţi salvăm Roşia Montană”!

  Deh, jandarmii trebuie să bage cetăţeni în dubă, nu să ştie pe care parte a pământului trăiesc.

 3. Petre spune

  Abuzuri precum si cele de la Pungesti!! E tara hotilor de la conducere.. incet incet, ni se scad din drepturi..

 4. Virginia S. spune

  Duminica, 1 Decembrie, in Piata Tricolorului din Bacau am inteles ca esti antiroman daca nu aplauzi ca un mameluc discursurile fatarnice si gaunoase ale politicienilor corupti si stravechiul dans moldovenesc al majoretelor si daca ai tupeul sa gasesti o cat de mica legatura intre Romania si Rosia Montana sau alte asezari romanesti vandute corporatiilor straine…

  Ma bucur totusi sa vad ca mai exista in presa oameni care isi pastreaza verticalitatea si gandirea dreapta si au curajul sa vorbeasca simplu si decent despre lucruri care dor chiar si de Ziua Nationala …sau mai ales de Ziua Nationala…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata