Legea privind perturbarea radiocomunicaţiilor pe raza penitenciarelor, aprobată de Senat

Plenul Senatului a adoptat, în şedinţa de luni, proiectul de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Actul normativ iniţiat de Guvern propune, de asemenea, o mai strânsă colaborare între Ministerul Justiţiei, prin Agenţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi ANCOM în vederea combaterii ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice aduse de către deţinuţi prin folosirea neautorizată a dispozitivelor de comunicare la distanţă, inclusiv a telefoanelor mobile.

În expunerea de motive a proiectului de lege, iniţiatorul precizează că deşi persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea unor astfel de dispozitive de comunicare, introducerea acestora în cadrul penitenciarelor „s-a perfecţionat de-a lungul timpului”.

Citeste si:  Victor Ponta anunţă că va depune autodenunţul la DNA

„Telefoanele mobile reprezintă cea mai periculoasă formă de introducere de obiecte interzise în spaţiul de deţinere, deoarece în majoritatea cazurilor ele oferă o conexiune simplă către activitatea infracţională pe care a avut-o înainte de încarcerare persoana privată de libertate. Telefoanele mobile au început să fie utilizate, în mod ilegal, de către persoanele private de libertate din penitenciarele româneşti încă din anul 1998”, arată documentul citat.

În textul legii adoptate de către Senat cu 98 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi două abţineri, se precizează faptul că blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor se realizează numai în scopul „prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile”.

Citeste si:  DNA deschide dosar penal în cazul lucrărilor scrise de deţinuţi

Sursa mai arată că perturbarea radiocomunicaţiilor poate fi efectuată printr-un semnal electromagnetic sau o modificare a însuşi mediului de propagare.

„Instalarea, punerea în funcţiune şi utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor se realizează cu avizul ANCOM pentru fiecare amplasament ori loc în care urmează a se utiliza un astfel de sistem şi numai după informarea instituţiilor competente”, se mai arată în corpul legii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în unităţile subordonate ANP, persoanele private de libertate pot efectua convorbiri telefonice fie prin intermediul unui sistem electronic integrat de telefonie, folosind un card personalizat (cartelă magnetică) cu cod de bare, fie de la posturile publice cu cartelă preplătită, în reţelele de comunicaţii electronice la punct fix, operate de furnizori autorizaţi, aparate instalate în locurile de deţinere unde nu a fost implementat sistemul electronic integrat.

Citeste si:  Cazanciuc: Amnistia şi graţierea pot fi soluţii în degrevarea penitenciarelor, dar e necesar un suport popular important

Senatul a dezbătut acest proiect de lege în calitate de primă Cameră sesizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close