Cota de popularitate a lui Vladimir Putin, la cel mai scăzut nivel de după 2000

Creşterea preţurilor şi criza economică au făcut ca popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin să ajungă în noiembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 13 ani, a precizat marţi un institut de sondare a opinie publice din Rusia, informează Reuters.

Un sondaj realizat de agenţia independentă Levada relevă că 61% dintre respondenţi şi-au exprimat în noiembrie sprijinul pentru activitatea lui Putin, în scădere faţă de 64% în octombrie şi faţă de cel mai mic procent de până acum, 62%, înregistrat în ianuarie.

Citeste si:  Mănăstirea Agapia, gazda primului muzeu vivant din România

O astfel de cotă de popularitate ar fi invidiată de mulţi lideri, însă este la cel mai scăzut nivel pentru Putin în sondajele realizate lunar de Levada din iunie 2000, luna de după ce liderul de la Kremlin şi-a început primul din cele trei mandate prezidenţiale.

„În contextul creşterii neîntrerupte a preţurilor, mulţi oameni nu mai cred în perspectiva unei schimbări în bine a situaţiei (economice)”, a declarat directorul adjunct al Levada, Alexei Grazhdankin, vorbind despre principalul factor care s-ar afla la originea scăderii popularităţii lui Putin.

Citeste si:  Papa a dat un telefon surpriză credincioşilor catolici din Argentina

Cota de popularitate a lui Putin a fost de peste 70% aproape tot timpul în primele sale mandate, între 2000 şi 2008, care au coincis cu un boom economic bazat pe petrol, iar uneori a depăşit chiar şi 80%.

Ales pentru al treilea mandat în 2012 după un mandat de premier, el a întâmpinat dificultăţi în a impulsiona economia.

Rubla a ajuns marţi la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în timp ce Ministerul Economiei şi-a redus prognoza de creştere economică pentru 2013-2015, după luni în care cifrele au arătat stagnarea investiţiilor şi scăderea cererii de consum. Inflaţia a crescut în ultimele luni şi rămâne deasupra ţintei.

Citeste si:  Non-governmental lending up 0.1pct

În vârstă de 61 de ani, Putin a câştigat un al treilea mandat în martie 2012, în pofida celor mai ample proteste ale opoziţiei din timpul mandatelor sale. El rămâne cel mai popular politician din Rusia şi nu a exclus candidatura pentru încă un mandat de şase ani în 2018. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close