Polenizarea de către albine produce căpşuni mai mari şi mai ferme

Polenizarea căpşunilor de către albine produce fructe mai mari, mai roşii şi mai ferme, potrivit unui studiu publicat miercuri, care pare să demonstreze că beneficiile economice legate de albine sunt încă subestimate, relatează AFP.

În cadrul studiului, coordonat de Bjorn Klatt de la Universitatea Goettingen din Germania, au fost comparate căpşuni obţinute prin polenizarea de către albine, de către vânt sau prin autopolenizare.

Experienţa a arătat că fructele care au fost polenizate de albine aveau o greutate mai mare, mai puţine defecte, o culoare mai intensă şi erau mai ferme, această ultimă caracteristică prelungind durata de viaţă a căpşunilor pe rafturi.

Căpşunile polenizate de albine cântăreau, în medie, cu 11% mai mult decât cele polenizate prin vânt şi cu 30% mai mult decât cele autopolenizate, potrivit studiului, publicat în revista britanică de specialitate Proceedings of the Royal Society B.

Faptul că sunt mai ferme permite ca fructele să fie expuse mai mult timp pe rafturile supermarketurilor – cu 12 până la 26 de ore mai mult -, ceea ce are implicaţii comerciale semnificative, relevă cercetătorii, potrivit AFP.

Rezultatele obţinute se pot explica prin polenizarea mai completă a achenelor – micile pete care acoperă căpşuna -, care joacă un rol în sistemul hormonal al fructului.

Extrapolând aceste rezultate la alte culturi, autorii studiului estimează că polenizarea de către albine a fost, în general, ‘subestimată până acum’ şi constituie un element ‘vital şi important din punct de vedere economic’ al calităţii fructelor.

Studiul subliniază că 90% din căpşuni nu mai pot fi comercializate după patru zile de depozitare. Pe o piaţă europeană de 1,5 milioane de tone, polenizarea de către albine ar permite reducerea pierderilor cu 11%, adică 236 de milioane de euro pe an, au calculat cercetătorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata