Răzvan Nicolescu (ACER): Vreau să demonstrez că românii pot ocupa funcţii importante la nivel european

Românii pot ocupa funcţii importante la nivel european, dacă au încredere în ei şi sunt eficienţi şi competitivi, spune Răzvan Nicolescu, vicepreşedintele Consiliului de Supraveghere al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), într-un interviu acordat agenţiei AGERPRES.

La doar 35 de ani, Nicolescu deţine a doua funcţie ca importanţă pe care o are un român la nivel european, după cea de comisar european. Şi nu vrea să se oprească aici. Anul viitor nu exclude să candideze la funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al ACER, după cum afirmă în premieră în acest interviu.

Răzvan Nicolescu este absolvent al Universităţii Politehnică Bucureşti, Facultatea de Energetică. În anul 2008 a absolvit un program MBA al Solvay Business School (Bruxelles, Belgia).

În perioada 2006-2008 a fost reprezentatul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie. În 2007-2008 a făcut parte din grupul de dialog
Uniunea Europeană – Federaţia Rusă pe strategii energetice comune, iar, în 2008, a fost membru în Consiliul Consultativ al Agenţiei Europene Euratom.

În 2009 a fost desemnat de către Consiliul Uniunii Europene în Consiliul de Supraveghere al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie, for unde în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte. De asemenea, Nicolescu este şi director de afaceri publice şi reglementare al Petrom, cea mai mare companie românească.

El a mai spus, în interviu, că românii nu trebuie să uite că suntem parte a Uniunii Europene şi că stăm la masa unde se iau decizii, astfel că trebuie să ne susţinem punctele de vedere la Bruxelles.

AGERPRES: Ce v-a determinat să va alegeţi cariera pe care o aveţi în prezent?

Răzvan Nicolescu: Am fost pasionat de mic de domeniul energetic, probabil fiind influenţat şi de faptul că m-am născut într-o zonă a României unde se producea şi încă se mai produce petrol. Am terminat secţia de matematică-fizică a unui liceu industrial de petrol, iar, ulterior, la sfaturile profesorilor mei de fizică, m-am înscris la admitere la Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnica Bucureşti. Carieră mea profesională, care a început într-un institut de cercetare, este legată în întregime de domeniul energetic.

AGERPRES: Care sunt principiile care v-au ghidat în carieră?

Răzvan Nicolescu: Profesionalism, seriozitate şi fair play. Cred că acestea trei sunt cele mai importante pentru mine. În viaţa profesională sunt foarte serios şi încerc să fac lucrurile bine. În viaţa privată sunt mai relaxat şi îmi place mult să glumesc şi să mă distrez. Fair play-ul cred că provine de la faptul că am făcut foarte mult sport mai ales în liceu şi, în facultate, volei, chiar la nivel de performanţă.

AGERPRES: Relataţi o situaţie în care aţi fost mândru că reprezentaţi România.

Răzvan Nicolescu: Nu îmi plac cuvintele mari. Sunt mulţi care astăzi sunt mândri că sunt români şi iubesc România, iar mâine sunt foarte bucuroşi că nu şi-au plătit taxele sau au furat ceva de la stat. În ceea ce mă priveşte, am încercat să fiu eficient când am reprezentat România şi mai puţin mândru. Atunci când, în negocieri dure la Bruxelles, am obţinut cel mai mic angajament de creştere a energiilor regenerabile pentru România, am fost eficient.

Atunci când mi-am asumat o candidatură la Consiliul de Supraveghere al Agenţiei Europene pentru Energie concurând împotriva unor nume grele din domeniu – foşti miniştri, şefi de mari companii, oameni cu prestigiu mare – am crezut în mine ca şi candidat român, am încercat să fiu eficient şi competitiv. Am şi reuşit. Probabil aceasta este, până în prezent, cea mai mare realizare a mea. Am câştigat o competiţie la nivel european în care puţini îmi dădeau şanse la început. Încerc acum să demonstrez că românii pot să ocupe funcţii importante la nivel european. În aceste condiţii, vă fac un anunţ în premieră: nu exclud ca la anul să candidez la preşedinţia Consiliului de Supraveghere al acestei instituţii europene.

AGERPRES: Cum este privită România de la Bruxelles? Dar din afară Uniunii Europene?

Răzvan Nicolescu: O ţară frumoasă, cu potenţial, însă incapabilă deocamdată să-şi pună în valoare acest potenţial.

AGERPRES: Oferiţi câteva sfaturi pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră asemănătoare.

Răzvan Nicolescu: Să înveţe, să aibă răbdare în carieră şi să creadă că România poate fi un loc în care calitatea umană şi pregătirea profesională contează mai mult decât mediul din care provii sau pilele şi relaţiile pe care le ai.

AGERPRES: Cum aţi caracteriza situaţia economică a României în prezent?

Răzvan Nicolescu: Suntem într-o stabilitate fragilă, cu o creştere economică de 2,7% anul acesta în comparaţie cu anul trecut.

AGERPRES: Care sunt punctele tari ale României, pe care trebuie să se axeze pe viitor?

Răzvan Nicolescu: Cred că România are trei sectoare cu mare potenţial: energia, agricultura şi turismul.

AGERPRES: Care sunt slăbiciunile României şi ce trebuie să facă ţara noastră pentru a le depăşi?

Răzvan Nicolescu: În primul rând, aş menţiona birocraţia şi incapacitatea administrativă. În al doilea rând, nivelul de corupţie. Aici se fac unele progrese, însă mai este mult până departe. În al treilea rând, rolul pe care nu ni-l asumăm la nivel european. De şase ani suntem parte a Uniunii Europene şi suntem încă în logica de stat aflat în perioada de aderare. Încă se mai aude în discursul public : ‘UE ne cere’. Uităm că UE suntem şi noi. Suntem la masa unde se iau decizii. Trebuie să ne spunem punctul de vedere. Eu am fost acolo trei ani şi ştiu că se poate să şi reuşim. Trebuie însă să îndrăznim să încercăm.

AGERPRES: Care sunt principalele trei măsuri pe care trebuie să le ia de urgenţă Guvernul pentru îmbunătăţirea situaţiei economice?

Răzvan Nicolescu: În primul rând, creşterea gradului de colectare a taxelor la bugetul de stat. Avem o creştere economică de 2,7% şi o scădere a nivelului veniturilor la bugetul de stat. Nu e normal. Evaziunea este foarte mare. Trebuie să creştem gradul de colectare, pentru că soluţia de a pune noi taxe celor care plătesc taxele existente nu este sustenabilă pe termen lung.

În al doilea rând, absorbţia fondurilor structurale. Gradul de absorbţie este în creştere, însă e departe de ceea ce ar trebui să fie. Este păcat să ai miliarde de euro la dispoziţie şi să nu le poţi folosi.

În al treilea rând, fiscalitatea pe muncă este ridicată. Ar fi bine ca Guvernul să îşi menţină intenţiile actuale şi să scadă CAS anul viitor.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.